Tranås kommun

Är Tranås bäst i landet på friluftsliv?

[2017-03-29] I en undersökning om kommunernas arbete med friluftslivet har nio kommuner fått mycket bra resultat och Tranås är en av dem. Vilken stad som blir Sveriges friluftskommun avslöjas den 5 april.

För att inspirera kommuner i arbetet att göra friluftsliv möjligt för alla invånare utser Svenskt Friluftsliv, Sveriges Kultur- och Fritidschefers förening och Naturvårdsverket varje år Sveriges friluftskommun. Priset är 50 000 kronor att använda i kommunens frilufts-livsarbete. Förutom Tranås tävlar även Huddinge, Jönköping, Kalix, Piteå, Sundsvall, Umeå, Västerås och Örebro kommuner om titeln ”Årets friluftskommun”.

– Att många kommuner fått toppoäng i årets undersökning visar att friluftslivsarbetet går framåt. Med utmärkelsen Sveriges friluftskommun vill vi uppmuntra det arbetet, säger Christian Haglund, enhetschef på Naturvårdsverket. 

Jobbar strategiskt

Eva Hanzén är kultur- och fritidschef i Tranås. Hon poängterar att det är föreningslivet som är drivande i frågorna och att man från kommunens sida arbetar långsiktigt och strategiskt.

- Det känns jättekul att vi är med i toppen på listan då vi förra året arbetade aktivt med att utveckla Tranås friluftsliv, bland annat genom att ta fram strategier som ska synliggöra friluftslivet för politiken. 

I undersökningen, som i år besvarades av 237 kommuner, ingår frågor om planering för friluftsliv, information och samarbete samt aktiviteter. I årets enkät gavs särskilt utrymme att berätta om kommunens arbete med att underlätta för barn och unga att vara ute i naturen.

Utmärkelsen Sveriges friluftskommun delas ut på Tankesmedja för friluftsliv som hålls 5-6 april i Sundsvall. Vinnande kommun får då tillfälle att berätta om sitt friluftslivsarbete.


Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR