Tranås kommun

Bättre inomhusmiljö på renoverad Ängarydsskola

Publicerad 2021-05-10

I februari förra året stängdes hastigt delar av Ängarydsskolan av på grund av problem med inomhusmiljön. Nu, ett år senare, står de nyrenoverade lokalerna snart klara.

En man sitter på en bänk.

Kristofer Karlsson, biträdande rektor på Ängarydsskolan, ser fram emot att komma igång med undervisningen igen i de nyrenoverade lokalerna.

Problemen med inomhusmiljön på Ängarydsskolan hade varit kända under många år och trots flera åtgärder från fastighetsägaren Tranåsbostäder hade man inte lyckats få bukt med miljöproblemen. Efter ett skyddsstopp från skyddsombud stängdes en del av skolan.
– När delar av skolan stängdes av, fick vi evakuera årskurs sex, som tillhör Hubbarpsskolan men som har sin hemvist på Ängarydsskolan till den paviljong som finns på Holavedsgymnasiet, berättar Kristofer Karlsson, biträdande rektor på Ängarydsskolan.

Renoveringen innebar att ytterväggar, tak och fönster byttes ut. Endast tegelväggarna finns kvar från tidigare. Nu står nya uppfräschade klassrum, grupprum och elevhall klara. Planlösningen är i stort sett densamma som tidigare, men utrymmena har fått sig ett ordentligt ansiktslyft.
– Förutom att allt fräschats upp med nya ytskikt, har rummen blivit ljusare med fler fönster och ljudmiljön har förbättrats i och med ljudabsorberande innertak. Vi har också haft möjlighet att tänka till från början kring IT och el, så att den digitala utrustningen fungerar bättre i klassrummen, säger Kristofer Karlsson.

Trots att renoveringen har betytt en del pusslande och stora ingrepp i verksamheten har allt fungerat relativt bra enligt Kristofer.
– Samarbetet med Tranåsbostäder och PEAB som utfört arbetet har fungerat väldigt bra. Nu ser vi fram emot att kunna ta de nya lokalerna i bruk fullt ut till höstterminens start

Läs alla artiklar i senaste numret av Kommuntidningen maj 2021.

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR