Tranås kommun

Kommunvision 2040 – Tranås tar initiativet

[2019-06-20] Tranås kommun presenterar Kommunvision 2040 – Tranås tar initiativet, en färdplan för framtiden. Ur visionen har också skapats en framtidsfiktion, novellen Saga & Oscar. Visionen är resultatet av en kulturell och kreativ process.

Tranås kommun presenterar Kommunvision 2040 – Tranås tar initiativet, en färdplan för framtiden. Ur visionen har också skapats en framtidsfiktion, novellen Saga & Oscar. Visionen är resultatet av en kulturell och kreativ process.

Den 27 maj antog kommunfullmäktige Kommunvision 2040 – Tranås tar initiativet. Den har tagits fram genom ett omfattande arbete där cirka 150 kommuninvånare engagerats i att fånga platsens själ, Tranås DNA. Inför den kreativa processen gjordes en omfattande kartläggning av Tranås kulturella resurser. Att blicka bakåt har varit viktigt för att även kunna formulera en vision framåt.

– Som före detta kulturchef under 25 år i andra kommuner så har det varit en glädje att få använda metoden Cultural Planning i uppdraget att ta fram en kommunvision, säger kommundirektör Karin Semberg.

Cultural Planning handlar om att använda kulturella resurser i samhällsplaneringen.

– Det har varit viktigt med många olika perspektiv, säger kultur- och fritidschef Eva Hanzén. Att utgå från känslor och stämningar har gjort att människan och mänsklig kommunikation stått i fokus.

Kommunvisionen har också skapat en framtidsfiktion i form av novellen Saga & Oscar – en vision om Tranås 2040, skriven av författarna Peter Nyberg och Åsa Storck. Den är illustrerad av konstnären Ann-Christine Jensmar, Tranås.

– Kommunvision 2040 och novellen blir en jubileumspresent till kommuninvånarna i samband med firandet av stadens 100-årsjubileum, säger kommunfullmäktiges ordförande Jennie Saxfeldt (M).

Här kan du läsa Kommunvision 2040 - Tranås tar initiativet.

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR