Tranås kommun

Konstutställning med verk av Emma Tryti

[2017-10-03] Med start lördagen den 14:e oktober. Emma Trytis figurativa skulpturer är oftast gjorda i lera. Under senaste åren har även andra material, såsom detaljer i trä, textil, fjädrar och papper, börjat letat sig in i skulpturerna.

Emma Tryti, Resan, 2017, delvis glaserad stengods, tyg, broderigarn

Tryti förhåller sig lekfullt till sitt skapande och i skulpturernas material möter det minutiöst bearbetade det helt råa. Den kontrastverkan som uppstår mellan det detaljerade och det grova förstärker figurernas dualistiska karaktär. Mycket av Trytis inspiration hämtas från folktro och mytologi, men också från både samtida och historiska bilder. Alla dessa intryck använder hon för att skapa sina egna berättelser.

Under året har hon arbetat med en serie mindre skulpturer där alla bär masker. Med maskens hjälp kan vi dölja vad vi vill dölja och istället välja att visa upp oss själva som någon annan – den vi vill vara. Emma Trytis skulpturer är förklädda till djur. En enkel förklädnad kan anspela på en rad olika egenskaper. Både symboliken i själva maskeringen och det att vi förstår att det finns något bakom vad vårt synfält kan uppfatta skapar spänning och retar fantasin.

Lördag 14 okt. kl. 14.00
Utställningen pågår till och med Fredag 10 nov.

 

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR