Tranås kommun

Östanåparken - aktiviteter och rekreation mitt i stan

Publicerad 2021-05-24

Vi ger oss ut på lunchpromenad en tidig vårdag och styr stegen mot Östanåparken. Redan när vi går över träbron vid stadshuset märker vi att det är många som rör sig i parken. Det visar sig vara en grupp studenter som har en aktivitetsdag.

Fyra kvinnor som står uppradade i en park.

Klara Nilsson, Anna Eriksson, Agnetha Karlsson och Annsofie Sarenäs ingår i projektgruppen för Östanåparken.

Under de senaste åren har Östanåparken fått ett rejält ansiktslyft. Från att ha varit en mörk och sluten skog är den nu en grön oas mitt i stan med möjligheter till aktiviteter och rekreation för alla åldrar. Via strövstigar, cykelvägar och spänger kan man njuta av meditativa promenader, eller så väljer man att testa någon mer fartfylld aktivitet som byggts upp inne i parken.

En av alla de aktviteter som finns i parken är discgolfbanan. Sporten kan väl närmast beskrivas som en blandning av frisbee och golf, där man tar sig från tee till hål genom att kasta en speciell frisbee.
Här träffar vi en grupp ungdomar som just avslutat det sista hålet.
– Det har blivit ett jättelyft i parken! Jag bor själv i närheten och ser hur massor av ungdomar går hit och spelar på banan, äldre som promenerar och familjer som besöker lekplatsen. Parken är verkligen en tillgång för Tranås, säger Sara Johansson.

Vi tar oss vidare genom parken. Just idag är det ingen aktivitet vid wakeboardbanan, men vissa kvällar kan man se wakeboardklubben öva hopp och andra konststycken. Framme vid gläntan med naturlekplatsen stannar ett par joggare till vid utegymmet och lyfter lite stock innan de springer vidare. På naturlekplatsen håller ett annat gäng studenter till. De testar hinder- och motorikbanan, som kanske främst är till för barn, men ändå verkar utgöra en viss utmaning för 20-plussare.

Inom kort kommer det att finnas ytterligare aktiviteter i parken. Här håller just nu Barnens naturstig på att färdigställas. Det är en sagostig med ett antal stationer med skulpturer som föreställer några av de vilda djur som lever i parken och i Tranås kommuns skogar.
– Tanken med Barnens naturstig är att den på ett lekfullt och pedagogiskt sätt ska locka parkens yngre besökare till lärande om djur och natur. Besökarna får följa med och hjälpa tranan Grus-Grus att hitta sina borttappade ägg, säger Anna Eriksson, landskapsarkitekt i Tranås kommun.
Skulpturerna är skapade av konstnären Vesa Jussila, som också arbetat med sagostigen vid Tåkern som varit en förebild till Barnens naturstig i Tranås. Längs med Barnens naturstig kommer besökarna att få följa åtta djur; räven, lodjuret, läderbaggen, uttern, öringen, gröngölingen, haren och tranan.
– Vid varje djur finns en skylt utformad som en sagobok, där det på ena sidan är en berättelse med ledtrådar om var du hittar tranans ägg och på andra sidan finns fakta om djuret och en uppgift för barnen, såsom ”kan du smyga som räven”, berättar Anna Eriksson.
Barnens naturstig, som invigs i juni, vänder sig till de lite yngre barnen och förhoppningen är att locka till lek och rörelse i naturen som finns i parken.
– Vi tycker att vi lyckats få med många olika dimensioner kring Barnens naturstig. Djurskulpturerna i naturlig storlek tillsammans med berättelsen kommer att locka fram nyfikenhet och fantasi samtidigt som barnen får lära sig om djuren och röra sig i naturen.

Förutom Barnens naturstig, byggs nu ett uteklassrum i parken där skolorna ska kunna bedriva undervisning i samarbete med fritidsgården Epic. Här kommer det också att finnas väderskydd och grillplats som blir tillgängliga för alla att använda.

Dessutom förses parken med nya skyltar som ska ge en överskådlig bild av allt som finns att uppleva och göra. De olika projekten finansieras delvis av projektmedel för naturvårdssatsningar via Länsstyrelsen och är ett samarbete mellan Tranås kommun, Tranås Energi och Arbetscentrum.

Läs alla artiklar i senaste numret av Kommuntidningen maj 2021.

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR