Tranås kommun

Tranås är ett gott exempel på ungdomskommun

[2017-08-08] Tranås klättrar 73 placeringar och hamnar på plats 63 bland Sveriges ungdomskommuner i en mätning av KFUM.

 

Sedan 2011 rankar KFUM, Sveriges Ungdomskommunranking, Sveriges kommuner utifrån deras ekonomiska satsningar på unga inom områdena; elevhälsa, musik- och kulturskola, fritidsverksamhet, idrotts- och fritidsanläggningar, kulturverksamhet, bibliotek, fritidsgårdar och studieorganisationer. I den senaste mätningen, som gjordes 2016, klättrar Tranås kommun hela 73 placeringar och hamnar totalt på plats 63 av landets 290 kommuner. Kultur- och ungdomssekreterare Claes Sjökvist berättar vad han tror ligger bakom den markanta förbättringen:

- Vi lägger mer fokus på ungkulturen idag. Vi ser ungdomarna bättre, vi frågar dem och har skapat nya plattformar att nå ut på.

Exempel på framgångsfaktorer är ungdomsgården Epic, närvaro på sociala medier och Fun4Free.

- Även våra politiker har, sedan två-tre år tillbaka, uttryckt önskemål om extra satsningar på ungdomar.

Den mycket populära skateparken i Tranås är ett exempel där politiken förverkligade ett önskemål från ungdomarna i Tranås.

Claes Sjökvist och hans kollegor på kultur & fritid, gläds åt placeringen i KFUM:s mätning, men visst finns det potential att bli ännu bättre.

- Vi försöker hela tiden erbjuda nya program och experimentera tillsammans med skolor och andra aktörer för att synliggöra vår programverksamhet. Att arbeta bort stuprör och att arbeta tillsammans för att ge ungdomarna mer plats tror jag är en nyckel till framgång, säger Claes Sjökvist.

De tio bästa ungdomskommunerna enligt KFUM:s mätning

  1. Haparanda
  2. Härjedalen
  3. Skellefteå
  4. Emmaboda
  5. Åsele
  6. Ånge
  7. Olofström
  8. Borås
  9. Lycksele
  10. Sandviken

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR