Tranås kommun

Tranås på plats 21 i företagsranking

[2017-09-26] Rekordmånga företagare i Tranås är nöjda med företagsklimatet. I Svenskt Näringslivs årliga mätning av företagsklimatet klättrar kommunen nio pinnhål och landar på plats 21.

- Det är jätteroligt att så många företagare ser positivt på att driva företag i Tranås. Vi har en politisk målsättning att vara blad de tjugo bästa i landet och det här är ju snöpligt nära, säger Tore Lindström vd på Tranås United.

2017 års ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner släpps idag den 26 september där Tranås placerar sig på plats 21. Bedömningen grundar sig på omkring 31 000 betyg som företagare satt på sina hemkommuner. De har svarat på frågor om bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter samt tillgången på arbetskraft med relevant kompetens. Årets mätning innefattar även svar från kommunpolitiker.

- Den här rankingen handlar ju inte bara om oss utan även om alla andra. En kommun kan ju förbättra sig, men ändå vara längst ner på listan. Därför är det viktigt att vi tittar på våra egna förutsättningar och hur vi kan utveckla dessa. Uniteds strävan är att på bästa sätt serva företagen så att klimatet ska vara så positivt som möjligt, säger Tore Lindström.

Utav de tolv enkätfrågorna har Tranås avancerat i sju jämfört med 2016.

- Det är kul att se att företagen verkar ha uppfattat våra insatser att sammanföra skola och näringsliv. Sedan augusti förra året driver vi projektet Skola Näringsliv där vi bland annat har genomfört två yrkesmässor för elever i årskurs åtta. Detta är ett viktigt område som vi Tranås United prioriterar tillsammans med kompetensförsörjningen, säger Tore Lindström.

Störst tapp får Tranås i frågan ”Kommunpolitikernas attityder till företagande”, där kommunen hamnar på plats 17 i landet. De tre pallplatserna tas återigen av stockholmskommunerna Solna, Sollentuna och Nacka. Habo, Gnosjö och Mullsjö toppar listan i länet på elfte, tolfte och nittonde plats.

Hela jämförelsen finns på www.foretagsklimat.se

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR