Tranås kommun

Tranås vinnare i länsfinalen av Schackfyran

[2017-02-06] Tranåselever utmärkte sig i länsfinalen av tävlingen Schackfyran som ägde rum i Jönköping den 4 februari.Sommens skola vann och eleverna från Gripenberg placerade sig på en hedervärd femteplats.

Schackfyran är en tävling som är öppen för alla Sveriges elever som går i årskurs fyra. I Tranås har man en lång tradition av att delta då man kopplar spelet schack till matematikundervisningen. Ulrica Brickarp är lärare på Gripenbergs skola.

- Vi har särskilda skolschackklubbar som är väldigt populära bland eleverna. Inför varje uppstart av Schackfyran får vi besök av Mikael Lundström, svenskt ombud för schack-förbundet, som lär eleverna spelet.

Lär sig taktik

Eleverna i Linderås, Gripenberg och Sommen uppvisar stort engagemang och vill spela för jämnan, men Ulrika Brickarp menar att man gör det i mån av tid samt lite mer inför tävlingen. 

- Att spela schack är jättebra då eleverna lär sig att tänka i flera steg och se mönster.

I länsfinalen i Jönköping deltog 300 elever från 22 klasser. Deltagarna från skolorna i Linderås, Gripenberg och Sommen åkte till tävlingen i gemensam buss. Förutom det lilla äventyret att få vara med, så gick det ju otroligt bra för tranåseleverna med en femteplacering för Gripenbergsklassen och förstaplats till Sommen. De fina placeringarna innebär att de båda klasserna nu har kvalat vidare till riksfinal i Västerås den 3 juni.

- Det ser både vi och eleverna fram emot, säger Ulrica Brickarp.


Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR