Tranås kommun

Valborg, ungdomar och alkohol

[2018-04-24] Valborg är en riskhelg där många ungdomar testar att dricka alkohol för första gången. Läs mer om hur du som förälder kan agera.

Många unga dricker för första gången på Valborg. I många fall kan det handla om grupptryck och en önskan om att passa in. Att fira valborg utomhus med sina kompisar, kan förstås vara jättehärligt, men ofta finns alkohol med i firandet. Har du som förälder koll på hur du ska hantera det?

Tips till föräldrar

Som vuxen är det viktigt att vara extra nyfiken inför högtider av detta slag och våga fråga om alkohol, och visa att du finns där oavsett vad som händer. Framför allt är det viktigt att prata med sitt barn utan att skuldbelägga. Håll kontakt under kvällen Följ gärna ditt barn till den plats där valborgsfirandet ska vara och om du har möjlighet, möt upp efteråt. Att hålla kontakt under kvällen är också ett sätt att ha lite koll på hur ditt barn har det.

Tonårsparlören

– ett stöd till er föräldrar att prata med era tonåringar om alkohol

Tonårsparlören ger fakta och argument för att vägleda tonårsföräldrar genom olika situationer som uppstår när ens barn går in i tonåren. Huvudfokus är alkohol, men även andra frågor mellan föräldrar och barn lyfts

Nu har 2018 års tonårsparlör landat i brevlådan lagom till valborg hos närmare 100 000 föräldrar vars barn fyller fjorton under året. Tonårsparlören är en bok med frågor och svar om ungdomar och alkohol. Det är inte alltid lätt att vara tonåring och inte heller tonårsförälder. Även om du som förälder ibland kan känna dig maktlös, finns det mycket du kan göra. Som att alltid visa att du bryr dig, att du finns där och att du gärna lyssnar. Och ibland är det viktigt att vara tydlig med vad som gäller. För tonåringar bryr sig visst om vad deras föräldrar säger – trots att det inte alltid verkar så.

Tonårsparlören hittar du även här: http://www.tonarsparloren.se/

Tonårsparlören finns även på fler språk, dessa hittar du här: http://www.tonarsparloren.se/sv/information-pa-flera-sprak


Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR