Tranås kommun

Lukas förskola

Lukas förskola är en fristående förskola med kristen profil som är miljöcertifierade med Grön Flagg sedan 2007. Förskolans huvudman är FVBU (Föreningen för värdefulla barn och unga). Förening är huvudman för fler förskolor med samma profil som nätverkar tillsammans och driver gemensamt utvecklingsarbete. Vi arbetar utifrån styrdokumenten Läroplanen för förskolan 18 och skollagen.

Centralt belägen

Förskolan startade 1988 och var då den första förskolan i kommunen med kristen profil. Förskolan ligger centralt i en gammal, vacker läkarvilla med väl skyddad innergård. Vi tar emot 43 barn fördelade på tre avdelningar - Lammet, Åsnan och Kamelen. Lammet är en avdelning för de yngre barnen och Kamelen för de äldre barnen.

Verksamheten

Vi arbetar med ansvarsgrupper. En personal har ansvarar för 4-8 barn beroende på barnens ålder. Att arbeta i ansvarsgrupper leder till att barn-barn och barn-vuxna skapar djupa relationer och att vi som vuxna hinner "se" och avläsa barnen i gruppen. Det ökar, som vi ser det, barnens empatiförmåga, främjar samarbetsförmåga och koncentrationsförmåga. Oroliga barn blir lugnare och tillbakadragna barn växer.

På Lukas lagar vår kock maten från grunden och vi strävar efter att använda råvaror som är närproducerade och ekologiska.

Våra mål och visioner

En förskola med kristen profil innebär för oss att vi bejakar barnets livsfrågor. Vi vill också förmedla värden och normer som finns i den kristna värdegrunden som till exempel alla människors lika värde och att bemöta andra som man själv vill bli bemött.

Berättelser ur Bibeln

Vi vill att det kristna kärleksbudskapet ska komma till uttryck i en varm umgängeston. På vår förskola lyfter vi fram de kristna högtiderna och berättelser ur Bibeln som en naturlig del av verksamheten.

www.fvbu.se hittar ni mer information om föreningen och FVBU:s arbete med förskolor i Sverige samt hjälparbete i Sierra Leone och Litauen.

Ni är varmt välkomna att kontakta oss för att boka in ett besök, där ni kan se vår verksamhet.

Kontakt

Lukas Förskola

Lilla Götgatan 4
573 39 Tranås

E-post: lukas@fvbu.se
Tfn: 0140-154 70

Anna Nyberg
Rektor
072-381 80 80

Sara Ryden
Biträdande Rektor
0140-154 70

Senast ändrad:  2021-08-26

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR