Tranås kommun

De inspirerade till matematikfördjupning

2020-01-17

Under torsdagen och fredagen den 16 och 17 januari gick Matematikbiennalen 2020 av stapeln och på plats fanns Annica Lindholm Tejfors och Susanne Lantz för att inspirera andra pedagoger inom det matematiska fältet.

Matematikbiennalen är en kongress där personal inom både barnomsorg och skola kan träffas, prata matematik och delta vid olika workshops, seminarier och föreläsningar. I år hölls Matematikbiennalen i Växjö vid Linnéuniversitetet.

För första gången fanns två av Tranås kommuns lärare representerade bland dem som höll i workshops. Susanne Lantz och Annica Lindholm Tejfors fanns på plats för att dela med sig av sina utvecklingsprojekt. Under torsdagen höll Susanne en workshop som handlade om automatisering av addition och subtraktion i talområde 0-20. Workshopen besöktes av cirka två hundra deltagare som fick sjunga och spela spel.
– Det var en häftig upplevelse att föreläsa för en så stor publik, berättar Susanne.

Påfredagen var det Annika Lindholm Tejfors tur att leda en workshop som handlade om Dansmatte, hållbart lärande med kroppen. Deltagarna gavs en inblick om hur arbetet med dansmatte startade. Dansmatte är en metod där eleverna får använda sina kroppar och rörelser för att befästa kunskapen och att muskelminnet gör att de kommer ihåg på ett annat sätt inne i klassrummet. Deltagarna fick bland annat pröva övningar med tomma tallinjen, tiokamrater och geometri
– Det var otroligt stimulerande att få hålla workshop för lärare som var så positiva och ställde frågor efter workshopen, berättar Annica Lindholm Tejfors.
Även Annicas workshop var eftertraktad och Annica lyckades klämma in cirka 50 deltagare trots att workshopen var tänkt för 40 deltagare.

Både Annica och Susanne var glada över att få delta vid Matematikbiennalen. Många av föreläsningarna som erbjöds var intressanta och gav tankar för vidare fördjupning i matematiken.
– Jag var på flera föreläsningar om bedömning och kartläggning som väckte nya tankar och som jag kan ha nytta av i mitt arbete, berättar Susanne Lantz.
Annica håller med och menar att det var ett bra tillfälle att diskutera med andra som är verksamma inom samma område.
– Man hittar alltid saker att inspireras av. Jag var på flera workshops där det fanns beröringspunkter till mitt eget arbete. Jag skapade även nya kontakter, berättar Annica Lindholm Tejfors.

Låter Matematikbiennalen spännande så kan du läsa mer här!

 

Susanne Lantz föreläser vid Matematikbiennalen 2020. foto: Annica Lindholm Tejfors

Susanne Lantz föreläser vid Matematikbiennalen 2020. foto: Annica Lindholm Tejfors

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR