Tranås kommun

Milad och Petri inspirerar inför nytt läsår

Den 19 augusti bjöds personal inom Barn- och ungdomsförvaltningen in till en inspirationsdag där de fick lyssna till Milad Mohammadi, prisbelönt talare, och Petri Partanen, leg psykolog och forskare inom skolutveckling.

Det surrades förväntansfullt när personal inom Barn- och ungdomsförvaltningen samlades för att lyssna till både prisbelönta och välmeriterade talare på höstens Inspirationsdag. Dagen bjöd på två föreläsningar, där den ena halvan av personalstyrkan började på Holavedsgymnasiet och den andra halvan i Brunnsparkskyrkan. Efter lunch bytte grupperna plats med varandra.

På Holavedsgymnasiet fick personal lyssna på Milad Mohammadi som under sina trettio år hunnit åstadkomma långt mer än vad många gör under en hel livstid. Efter att, som barn, flytt Iran och levt med en djupt deprimerad far har Milad blivit Sveriges yngsta att få en dubbelexamen inom juridik och stadsvetenskap. På meritlistan finns även utnämnandet Årets talare 2017. Under dagen berättade Milad om sin resa och hur det kom sig att han var med och startade upp Järvaskolan och hur de arbetar med elever i utsatta områden att nå sina drömmars mål. Elever som gått på skolan har lyckets mycket bra och nu delar han med sig av hur de jobbar på Järvaskolan. Milads råd till skolpersonal är att jobba för stark gemenskap, ställa höga krav, samarbeta med arbetslivet och låta elever få drömma gränslöst.

 

Petri Partanen talade om främjande och förebyggande barn- och elevhälsoarbete

 

Andra halvan av personalstyrkan lyssnade till Petri Partanen, fil dr, leg. psykolog och skolutvecklare. Petris föreläsning lyfte hur man ska utveckla främjande och förebyggande barn- och elevhälsoarbete. Med mångårig erfarenhet från alla skolformer kunde Petri ge gott om exempel hur det kan se ut och hur personal kan jobba för att elever inte ska känna att de får en stämpel och fastna i en destruktiv spiral. Petri menar även att man inom skolväsendet behöver titta på hur eleverna ser själva på sitt lärande och vikten av att ge hjälpen i tid innan snöbollen har hunnit bli stor.

Susanne Lantz och Maria Mowitz stod bakom planeringen av Inspirationsdagen.
– Det har varit en spännande utmaning att hitta ett program som kan passa alla oavsett skolform, berättar Susanne.
Under kafferasten diskuterades dagen friskt och mycket positiv feedback om dagens föreläsare lyftes.

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR