Glädjebesked för Estetiska programmets teaterinriktning

Elever och lärare på Estetiska programmets teaterinriktning fick under förra veckan ett glädjande besked. Med sin uppsättning av pjäsen Agatha har de gått vidare till Länkfestivalens stora finalhelg i Hallunda.

Vartannat år tar Riksteatern fram sex nyskrivna pjäser för unga ensembler. Ensemblerna möts sedan på 15 regionala scenkonstfestivaler runt om i Sverige. Under vårterminen har Holavedsgymnasiets 16 teaterelever repat pjäsen Agatha, skriven av Lucia Cajchanova. I april var de med och spelade på festivalen som arrangerades på Kulturhuset Spira i Jönköping.

– Efteråt träffade vi en feedbackgrupp med skådespelare och regissörer. Vi fick då väldigt fin respons, säger Anna Johansson Larsson, som tillsammans med Åsa Tjäder Brodd är teaterlärare på skolan.

Länk 2024 avslutas med en nationell finalhelg 24–26 maj i Hallunda, Stockholm. Då får åtta utvalda ensembler spela sina pjäser samt delta på en mängd olika spännande workshops.

Förra veckan stod det klart att Holavedsgymnasiets teatergrupp, bland 88 deltagande ensembler, valts ut.

– Vi visste att ett besked skulle tas 6–7 maj, så när det ringde från ett okänt nummer under lektionstid svarade jag. Direkt när hon sa ”Hej, jag ringer från Riksteatern” förstod jag att det var goda nyheter, säger Anna.

Anna beskriver att det just nu känns som att hon går runt med sockerdricka i hela kroppen - det bubblar ordentligt.

– Det är sån oerhörd glädje för oss alla. Otroligt roligt och hedrade att vi, från ”lilla” Tranås, får visa upp vår tolkning i Riksteaterns stora hus i Hallunda.

Riksteatern motivering:
”Den här stora ensemblen bjuder på härlig spelglädje och vackert samspel. Stark gestaltning av karaktärerna tillsammans med tydliga formval målar ut berättelsen om den försvunna Agatha. En föreställning som ger oss mycket komik och samtidigt bottnar i pjäsens allvar. Dessutom höjs berättelsen till helt nya nivåer med den egenskrivna musiken som verkligen tar oss till det nedlagda biblioteket i Marieäng.”