Nellie Klar, Arvid Andersson och Andrea Lindström Scharff

Inför EU-valet - juniorambassadörer lyfter vikten av att rösta

Snart är det dags för val till Europaparlamentet. Men varför är det egentligen så viktigt att rösta? Den frågan svarar några av våra juniorambassadörer på.

Den 9 juni är det dags för EU-val. Men redan i går, den 22 maj, drog förtidsröstningen i gång. Att göra sin röst hörd är viktigt för demokratin. Det tycker Andrea Lindström Scharff, Arvid Andersson och Nellie Klar, som alla går tredje året på Samhällsvetenskapsprogrammet.

Via sin valda inriktning samhällsvetenskap har eleverna, med hjälp av läraren Catarina Månsson, fått en djupare förståelse för Europaparlamentet och hur det fungerar. När det den 6 maj genomfördes ett skolval på Holavedsgymnasiet var de involverade i allra högsta grad - både som röstmottagare och rösträknare.

Syftet med ett skolval är att eleverna ska få se hur det går till att rösta innan det är skarpt läge. Det ska inte vara osäkerhet som avgör om man går till vallokalen eller inte.

– Det var en bra övning. Jag tror många insåg att det är enklare än de trodde, säger Andrea.

Eleverna tycker det var lärorikt och intressant att få vara så pass delaktiga under skolvalet. Det gav viss mersmak för både Andrea och Arvid som har valt att även jobba under valdagen den 9 juni. Då ska de återigen vara röstmottagare.

– Det ska bli intressant att se hur allting fungerar, och jag tänker att det är en bra sak att ha gjort, säger Andrea.

Innan det är dags ska de gå en utbildning, för att de ska känna sig trygga med uppgiften.

Vid skolvalet agerade samhällselever röstmottagare, med stöttning från läraren Catarina Månsson.

Varför ska man rösta i EU-valet?

– EU är ju över svensk lag, så det är jätteviktigt att rösta, säger Nellie.

– Det är mycket som bestäms på EU-nivå som man inte tänker på. Bara det att vi kan resa fritt mellan de olika länderna, det är något vi tar för givet, tillägger Andrea.

Trion tycker det är synd att valet får så pass mycket mindre uppmärksam än vad riksdagsvalet får, i både media och samhället i stort.

– Sverige har en ganska skev inställning till EU, trots att vi har varit med i snart 30 år. Det beskrivs ibland som en elefantkyrkogård, dit man skickar avdankade politiker, säger Arvid och fortsätter:

– I andra länder har EU ett högre anseende. Där är i stället representanterna kända personer såsom före detta stadsministrar och andra toppnamn.

Enligt er, vilka är de viktigaste frågorna på EU-nivå?

– Aborträtten. Den borde grundlagsskyddas inom EU, säger Nellie.

De andra instämmer och Arvid tillägger att även klimat- och miljöfrågor är av stor vikt.

För Andrea, Arvid och Nellie är det givet att nyttja sin demokratiska rätt att rösta, såväl i EU-val som i riksdagsval. De hoppas att många tänker som dem. För att öka valdeltagandet bland unga har elever på Holavedsgymnasiet möjlighet att förtidsrösta på skolan i slutet av maj.

– Jag tror att det kan göra skillnad, säger Andrea.