
Elever och lärare från Samhällsvetenskapsprogrammet har varit på studieresa i Belgien.
Studieresa till Belgien – ett minnesvärt äventyr
Under vecka 18 åkte elever och lärare från Samhällsvetenskapsprogrammet på en studieresa till Belgien, där både historiska och nutida perspektiv stod i fokus. Detta var den första studieresan för programmet till det specifika landet. Det blev ett minnesvärt äventyr.
Tidigt på söndagen den 27 april samlades klassen SA22a och samhällsinriktningen från SA23a för att åka med buss mot Belgien. Efter en lång resa på ungefär 19 timmar nådde de sin destination, Gent.
Måndagen tillbringades i staden Ieper, där fokus var på första världskriget. Gruppen besökte ett museum, minnesmärken och de bevarade skyttegravarna vid Sanctuary Wood. De besökte även två krigskyrkogårdar: St. Charles de Potyze och Tyne Cot Cemetery, som är den största från kriget. Dagen var både lärorik och full av historia.
På tisdagen styrde bussen mot Bryssel, där temat för resan byttes från historiska händelser till nutida politik. Eleverna fick besöka EU-kommissionen och ett museum som gav dem en inblick i Europeiska unionens struktur och verksamhet. De fick också ta del av en guidad tur i EU-parlamentet och träffa den svenska EU-parlamentarikern och socialdemokraten Adnan Dibrani.
Onsdagen innebar avfärd mot Tranås igen, men innan hemresan hann gruppen besöka museet på borgen Gravensteen på förmiddagen. På eftermiddagen fick eleverna några timmar att själva utforska staden Gent på egen hand innan det var dags för bussresan hemåt.
Resan, som möjliggjorts genom bidrag, uppskattades mycket av både elever och lärare.

Gruppen fick träffa EU-parlamentarikern och socialdemokraten Adnan Dibrani.