Festligheter på Öppna förskolan i Stoeryd

I veckan avslutades fastemånaden ramadan med högtiden eid al-fitr, som firas under flera dagar. Festligheterna nådde torsdagens träff på Öppna förskolan i Stoeryd.

I veckan har muslimerna firat en av sina största högtider – eid al-fitr. Högtiden kallas ofta kort och gott för eid, vilket betyder en återkommande lycka eller festglädje.

– Den första dagen går vi alla till moskén och ber. Men eftersom det inte finns någon i Tranås var vi i tennishallen på Bredstorp, säger Rawah, en av mammorna som regelbundet besöker Öppna förskolan i Stoeryd tillsammans med sina två barn.

Därefter följer umgänge med släkt och vänner där mat, presenter, musik och dans ofta är en stor del av festligheterna.

Under torsdagens träff på Öppna förskolan firades högtiden. Lokalen pyntades med ljusslingor och blommor, finkläderna var på, roliga aktiviteter, musik och dans stod på schemat och det dukades upp till buffé med fika som deltagarna själva tagit med sig.

Maria Lundgren, förskollärare och ansvarig för verksamheten, säger att man på Öppna förskolan firar alla högtider som är representerade bland besökarna i verksamheten.

– Jag frågar deltagarna vad och hur de firar, säger Maria, som tycker det är roligt att få en inblick i andra kulturers traditioner.

När det vankas festligheter på Öppna förskolan brukar det vara stort intresse.

– Senast nu under påsk var det fullt hus, och vi blev tyvärr tvungna att säga nej till flera föräldrar och barn då lokalen inte rymmer allt för många.

Maria fortsätter:

– Det är tydligt att våra olika högtider och traditioner inte skiljer sig speciellt mycket från varandra. Det handlar främst om att spendera tid med sina nära och kära.

Till läsåret 2023/2024 blev kommunen beviljat medel, i form av statsbidrag, för ett samverkansprojekt mellan Barn- och utbildningsförvaltningen, Vux, Familjeverksamheten och Arbetsmarknad integration. Projektets fokus är integration, och nu när det börjar närma sig slutet kan Maria konstatera att verksamheten är betydelsefull för de föräldrar och barn som besöker den.

I höstas kom SFI på besök då och då. Detta har nu blivit regelbundet varje vecka. Deltagarna får då enskilt sitta med läraren och läsa eller öva grammatik.

– Det är uppskattat och det märks att många vill lära sig, säger Maria.

Tematräffarna, som sker varannan vecka, rullar också på och intresset är ofta stort.

Bland annat har en arbetskonsulent från kommunen varit på plats och pratat om hur man skriver cv och vad som är viktigt att tänka på när man söker jobb. NTF har berättat om trafiksäkerhet och personal från simhallen har informerat om olika grupper man kan vara med i, både som barn och vuxen.

– När socialtjänsten besökte oss ställdes så många frågor att alla inte hann besvaras. Hos många av föräldrarna finns en oro över att socialtjänsten tar barn. Detta bygger på okunskap, så informationen är viktig, säger Maria.

Hon fortsätter:

– Det är viktigt att få fram vilken roll de olika aktörerna har i samhället. Polisen är inbokade till en informationsträff snart också. Det är ju samma sak med dem, deras roll behöver avdramatiseras och presenteras på ett sakligt sätt.

Även Folktandvården och Kulturskolan är inbokade under vårens träffar.

Läsåret börjar lida mot sitt slut, och så också projektet. Kommunen har dock sökt nytt statsbidrag för att kunna driva verksamheten Öppna förskolan i Stoeryd vidare. Om detta beviljas väntas ett samarbete med Kultur- och fritidsförvaltningen.