Alternativt kan du byta ut betonglocket mot ett plastlock.
Upprepade lyft över 15 kg är inte okej enligt Arbetsmiljöverket. Enstaka lyft över 25 kg kan ge akuta skador.
En person som jobbar med slamtömning öppnar i snitt 10 brunnar per dag och brunnslocken väger vanligtvis 70 kg.
Handtag på brunnslocket gör att locket lättare kan dras av och ger en bättre arbetsställning.När det finns handtag på betonglocket kan en hävstång användas, t.ex. en lång träregel. Istället för att dra 70 kg, drar slamtömmaren 20-25 kg med hjälp av hävstången.
Har du ett stort lock kan det bytas ut mot ett "lock i locket", det vill säga ett större lock med hål i. Över hålet läggs ett mindre lock med handtag.
Ett nytt lock med handtag kostar några hundralappar och är till stor hjälp för den som tömmer slambrunnen. Om ditt lock är helt kan du istället köpa handtag som du själv monterar på ditt brunnslock.
Ingen får ramla ner i brunnen! Betonglock är tryggt men även plastlock, som är barnsäkrat med lås eller liknande, fungerar bra.
Slambilen bör kunna vända utan att behöva backa.
Att dra slang är tungt. Särskilt om marken lutar och är ojämn. Slamtömmaren kan behöver dra slang en halvmil, om man räknar ihop all slangdragning under en vecka. Diskutera gärna med oss om vilka möjligheter som finns att förkorta din slangdragningsväg.
När brunnen är djup och ligger på lägre nivå än parkeringsplatsen, gör nivåskillnaden att sugkraften vid tömningen försämras och slamtömningen tar längre tid. Även sugmomentet är ett tungt arbete för slamtömmaren.
Undvik trafikerade vägar som parkeringsplats för slambilen.
Gör din anläggning synlig. När du får aviseringen för slamtömningen: röj bort höga växter omkring slambrunnen och ta bort krukor eller andra saker på locket. Kontrollera att locket ligger över marknivån så att det kan dras av brunnen utan att behöva lyftas.
Vägen ska vara minst 3,5 m bred och ha en fri höjd på 4 m. Vägen ska hålla för en fullastad slambil på 27 ton och vara grusad eller asfalterad. Vid slamtömning vintertid ska vägen vara plogad och sandad.
Håll koll på din anläggning så förlänger du livslängden. Det är du som fastighetsägare som ansvarar för att anläggningen fungerar.
Vid mycket slam kan brunnen behöva tömmas med tätare intervall. Om slam följer med ut i infiltrationen eller markbädden finns en risk att den sätts igen och måste göras om.
Några gånger per år:
En gång per år, direkt efter slamtömning:
Kontakt
Decibell Sahlén
Enhetschef Avfall
Tfn: 0140-683 54
Relaterade sidor
Senast ändrad: 2020-11-11
Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.se • Cookies • GDPR