Stora Biltvättarhelgen 27 – 28 april

Nu till helgen infaller den Stora Biltvättarhelgen. Syftet med Biltvättarhelgen är att informera och inspirera fler till att tvätta bilen på en biltvätt.

Varje år sker ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på gatan. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Dessa ämnen är skadliga för både människa och miljö, och dessutom svåra för naturen att bryta ner.

Du kanske inte tror att det är så farligt eftersom föroreningarna ändå regnar av när du kör bilen i regn. Det är tyvärr inte hela sanningen. Olje-, metall- och asfaltsrester som sitter på bilen produceras under hela bilens körsträcka och den största delen av dem skvätter så småningom ut till sidan av vägen. Detta sker över väldigt långa sträckor utmed landsvägarna vilket resulterar i mindre förorening per meter.

Problemet för de lokala vattendragen uppstår när flera i ett bostadskvarter tvättar bilarna på garageuppfarterna. Att dagvatten då leds från samtliga garageuppfarter i kvarteret/området till en och samma utsläppspunkt i närmaste vattendrag. Därför blir det en betydligt högre koncentration av asfaltsrester och även olje- och metallrester i just det vattendraget än vad det blir utmed landsvägen.

Ska du iväg på en rolig vårutflykt, första turen med husvagnen för året eller bara vill göra bilen vårfin?

Tvätta då bilen på en biltvätt som tar hand om allt förorenat vatten åt dig och naturen i Tranås!

Läs mer i denna länk