Utvecklingsdag med BU-förvaltningen
Några gånger varje läsår stänger förskola, grundskola, fritidshem och gymnasiet. Gårdagen, den 9 januari, var en av dessa dagar. Men vad är det egentligen personalen gör under en utvecklingsdag? Det kan du läsa om här.
Stängningsdagar/studiedagar ger bland annat utrymme till arbetsplatsträffar och utbildningstillfällen för de anställa inom Barn- och utbildningsförvaltningen. Som en kickstart på den nya terminen hade förvaltningen under tisdagen en gemensam utvecklingsdag.
Förmiddagen startade i Holavedsgymnasiets aula där Emma Leijnse, författare och journalist, höll en föreläsning om klasskillnader inom den svenska skolan och vilka konsekvenser de får i samhället. Emma Leijnse pratade utifrån sin bok I en annan klass. Under flera års tid har hon följt två klasser i olika skolor, med helt olika socioekonomisk bakgrund. I den ena klassen hade 90 procent av föräldrarna högskoleutbildning, i den andra 30 procent. Just föräldrarnas utbildningsnivå menar föreläsaren är en av de största faktorerna till den växande segregationen inom skolan.
De lösningar och åtgärder Emma Leijnse ser ligger inte på den enskilda läraren, utan behöver lösas på en högre nivå. Hon pekade bland annat på vikten av att extra anpassningar och särskilt stöd till elever sätts in tidigt, att man fördelar pengar och lärare efter behov, att betygssystemet ändras så att det inte stoppar elever från att komma vidare samt att stimulera läsandet.
Under våren 2024 kommer Emma Leijsne tillbaka till Tranås för att vara med under en strategidag. Då kommer rektorsgruppen att få grotta ner sig mer i ämnet.
Efter föreläsningen och en fikarast var det skolchef Cecilia Axelssons tur att kliva upp på scenen. Hon gjorde en tillbakablick på 2023 och hur året har sett ut. Hon berättade också vad som kommer att ske framåt. Tranås kommuns nya kvalitetssamordnare Sofia Levander fick ordet och pratade om det systematiska kvalitetsarbetet.
Därefter redogjorde Heléne Olofsson, Conny Oskarsson och Anders Berg, verksamhetschefer för förskola, grundskola och gymnasiet, för vad som är på gång inom respektive verksamhet. Det var fokus på byggnationer, SKUA (språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt) och gymnasiesamverkan.
På eftermiddagen samlades förskolepersonalen återigen i aulan för att ta del av ytterligare en föreläsning. Det var Matilda Bragd, smittskyddssjuksköterska på Region Jönköpings län, som pratade om vanliga smittor inom förskolan och hur de sprids.
Visste du till exempel att det endast krävs tio viruspartiklar för att insjukna i vinterkräksjukan? Den mängd virus som får plats på ett knappnålshuvud räcker för att smitta fler än 1000 personer. Matilda Bragd höll upp en stor presenning för att visa hur långt just dessa partiklar kan färdas.
Efter en fruktpaus fokuserade föreläsaren på hur man inom förskolan ska arbeta med hygienrutiner för att bryta smittvägarna.