Agnetha Karlsson, kvalitet- och folkhälsostrateg i Tranås kommun är en av initiativtagarna till de gula bänkarna.

Vänskapsbänkar i Tranås - ett "hej" kan göra skillnad

I samband med suicidpreventiva veckan placerades två gula bänkar ut i centrala Tranås. Vänskapsbänkar, som förhoppningsvis kan leda till nya vänskaper och viktiga samtal.

Har du noterat de färgglada bänkarna som står utställda i Tranås? En finns i Sveaparken och en vid gångvägen bakom seniorboendet Berget. De gulmålade bänkarna kallas vänskapsbänkar och deras syfte är att främja samtalet mellan människor.

Konceptet med vänskapsbänkar startade på andra sidan Atlanten – närmare bestämt i Kanada. 2015 lanserades The Friendship Bench som en hyllning till Lucas Fiorella, en student som i hemlighet lidit av depression under ett antal år och som tog sitt liv 2014.

Efter Lucas bortgång framkom det från vänner och klasskamrater att han varit otroligt mån om andra och alltid tagit sig tid för att nå ut till de han märkte mådde dåligt. I sin egen tysta kamp mot psykisk ohälsa ansträngde han sig för att rädda andra studenter som led av ångest eller depression. Genom konversationer som startade med ett "hej" gav Lucas skolkamraterna mod till att berätta om sitt lidande för någon i sin närhet, vilket i sin tur hindrade dem från att hoppa av skolan, skada sig själva eller ta sina egna liv.

– Ett ”hej” kan verkligen göra stor skillnad, säger Agnetha Karlsson, kvalitet- och folkhälsostrateg och en av initiativtagarna till de gula bänkarna i Tranås kommun.

Alla kan drabbas av psykisk ohälsa. I Sverige tar omkring 1 500 personer sitt liv varje år.* De gula bänkarna ska uppmuntra till samtal, till att se en medmänniska, till att fråga hur någon mår och att våga öppna upp sig. Kanske sätter sig någon bredvid dig när du behöver det som mest, eller så är det du som sätter dig intill någon som känner sig ensam. Ett enkelt ”hej” kan rädda liv och vem vet, kanske bygger du en ny vänskap där på den gula bänken.

Skyltar till bänkarna kommer inom kort.

*Källa Karolinska Institutet Länk till annan webbplats.

Läs mer om konceptet kring vänskapsbänkarna. Länk till annan webbplats.