Tre personer i ett mörkt rum lyssnar på en radio.

Radiolyssnande, en del av beredskapen. Foto: Melker Dahlstrand, MSB

Tranås kommun genomför krisövning under Beredskapsveckan

Lyssnar du på lokalradion onsdagen den 25 september och hör ett krismeddelande från Tranås kommun? Ingen fara, det är en del i en övning som kommunen genomför under beredskapsveckan.

Vid övningen simuleras ett större elavbrott, där radion används som en kanal för att ge information till allmänheten. Övningsmeddelanden från kommunen kommer att sändas klockan 8.00, 11.00 och 14.00 under onsdagen i Hitz FM Sommenbygd, och når då alla som lyssnar på radiokanalen. Varje meddelande kommer att på- och avannonseras som ett övningsmeddelande med anledning av beredskapsveckan.

Själva övningen äger rum på Gripenbergsskolan, där skolundervisningen pågår men utan digitala hjälpmedel. Beredskapssamordnare eller övningsledare kommer att vara på plats på skolan under dagen.

– Grunden till att vi övar är att kommunens samhällsviktiga verksamheter ska fungera tillfredsställande även vid större samhällsstörningar. Det ska bli en spännande övning där vi försöker göra barnen involverade i arbetet, säger Jon Forsärla, beredskapssamordnare.

Ytterligare en övning genomförs under veckan på Ängaryds förskola, dock utan radiomeddelanden som når allmänheten.

Beredskapsveckan äger rum den 23 – 29 september 2024 och genomförs för åttonde året i rad. Temat "Sätt i gång" är en uppmaning till att stärka sin egenberedskap innan en kris eller ett krig hotar.

Så förbereder du dig för kris