Finalplats i miljöranking

Tranås kommun tar återigen en finalplats i utmärkelsen Sveriges miljöbästa kommun. Liksom förra året är Tranås en av tio finalister i sin kommunkategori.

Rankningen baseras på en enkät som tidningen Aktuell Hållbarhet genomför, samt data från flera olika externa källor, bland annat Vattenmyndigheten, Statistiska centralbyrån, Sveriges kommuner och regioner, Boverket, Miljöfordon Sverige och Avfall Sverige.

Kommunerna erbjuds att svara på frågor om allt från transporter till livsmedel, stadsplanering och koldioxidbudgetar. Nya frågor för i år handlade om resor och transporter, föroreningarna PFAS och PFOS samt samhällsplanering och klimatanpassning.

– Tranås kommun arbetar brett med miljö- och hållbarhetsfrågor, berättar miljöstrateg Annsofie Sarenäs. Till exempel driver vi sedan ett par år ett företagsnätverk med fokus på social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet, där vi bygger kunskap och samverkar med företagen i hållbarhetsfrågor.

För att anknyta till enkätfrågorna var just ”Klimat och transporter” temat vid en av företagsnätverkets träffar tidigare i år. Vidare har kommunen en arbetsgrupp som jobbar med förorenade områden i Tranås kommun, där förekomsten av PFAS listas i länsstyrelsens geoportal för vatten. Slutligen bedriver Tranås kommun ett systematiskt arbete med klimatanpassning och har bland annat genomlyst alla förvaltningar i kommunen som ett led i arbetet med en klimat- och sårbarhetsanalys.

Kommunrankningen Sveriges miljöbästa kommun genomförs varje år av tidningen Aktuell Hållbarhet. Syftet är att mäta kommunernas ambition och aktivitet på miljöområdet.

Den 2 oktober avslöjas årets ranking. Tranås kommun har kvalat in på finalplats i en kategori tillsammans med nio andra jämnstora kommuner.

Uppdatering: Tranås kommun slutade på åttonde plats i kommungruppen, där 56 kommuner ingår. Ta del av kommunrankingen Länk till annan webbplats.

Kontakt

Miljöstrateg

Annsofie Sarenäs
E-post: annsofie.sarenas@tranas.se
Telefon: 0140-688 16