Projekt om framtidens stadskärna får innovationsmedel

Hur kan framtidens hållbara och attraktiva småstad se ut? Det vill Tranås kommun utforska i projektet Funktionen av en stadskärna, som beviljats totalt 1,2 miljoner kronor i innovationsmedel av Vinnova.

Syftet med projektet är att spana in i framtiden och utmana bilden av framtidens stadskärna. Behöver det finnas andra ytor, lokaler och utformningar i ett samhälle som skiftat till hållbar konsumtion? Vilken funktion kan stadskärnan ha?

– Med utgångspunkt i Tranås stadskärna vill vi väcka diskussion och öka förståelsen för den omställning som ligger framför oss. Det blir spännande att undersöka hur vi kan forma ett centrum som fortsatt är en social mötesplats och handelsplats och samtidigt håller för en systemförändring med nya konsumtionsmönster, säger Pauline Sandberg, planarkitekt.

Tranås kommun ansökte om projektet tillsammans med två partners: konsultföretaget Hello Future och föreningen Medveten konsumtion. Tillsammans ska parterna blicka framåt mot år 2040, där olika samhällsförändringar gjort att den linjära konsumtionen inte längre är möjlig, relevant eller efterfrågad. Lokala aktörer och verksamheter inom exempelvis näringsliv ska engageras i projektet.

Av de 1,2 miljoner som beviljade till projektet Funktionen av en stadskärna, tillfaller 551 600 kronor Tranås kommun. Projektet startar i november och kommer att pågå i cirka ett år.

Ansökan gjordes inom ramen för utlysningen ”Impact Innovation: Framtidens platser - framtidsvisioner för attraktiva, tillgängliga och hållbara samhällen”, där totalt 90 ansökningar kom in, varav 23 projekt beviljades. Projektet är en del av ShiftSweden.

Läs mer om utlysningen på Vinnovas webbplats: Impact Innovation - Utforma framtidens platser Länk till annan webbplats.

Vad är linjär ekonomi?

Förenklat innebär den linjära ekonomin att utvinna naturresurser, producera, konsumera och därefter bli kvitt avfallet. Ett mer utbrett uttryck för samma sak är ”slit-och-släng-samhället.” (naturvardsverket.se)