Tre leende kvnnor framför stadshuset, de håller i ett diplom.

För andra året listas Tranås kommun på en topplacering som Mest Attraktiva Arbetsgivare 2025 i Nyckeltalsinstitutets mätning.

Tranås kommun är bäst i branschen 2024

Tranås kommun är bäst i branschen för andra året i rad, när Nyckeltalsinstitutet listar arbetsgivare med de bästa arbetsvillkoren. Lika chefskarriär samt korttidssjukfrånvaro är områden där kommunen tagit förbättringskliv i 2025 års mätning.

”Lika chefskarriär” är ett område som mäter hur fördelningen kvinnor och män i organisationen avspeglas i chefsstrukturen. Det som mäts är andelen chefer i förhållande till medarbetare ur ett könsperspektiv. Där har Tranås kommun jämnat ut balansen mellan kvinnor och män och gjort en stor förbättring under förra året.

Dessutom ligger Tranås kommun bra till när det gäller låg kort- och långtidsfrånvaro, ett område där man utmärkte sig positivt även förra året. Vad gäller övriga nyckeltal ligger kommunen kvar på samma nivå, utan att tappa i något nyckeltal. För det listas kommunen som Mest Attraktiva Arbetsgivare 2025 bland de kommuner som deltar i mätningen.

– Jag är stolt över utmärkelsen som den mest attraktiva och hållbara arbetsgivaren bland kommuner. Det är ett kvitto på att vi har engagerade medarbetare och chefer som trivs — en viktig förutsättning för god kommunal service och för att våra satsningar ska kunna bli framgångsrika, säger Pär Thudeen, kommundirektör.

Tranås kommun ligger på branschmedianen när det gäller andel tillsvidareanställningar, medianlön, rörlighet bland nyanställda, chefstäthet och avgångar.

– Det här är en sporre för oss att fortsätta vårt gedigna arbete för att främja en god arbetsmiljö där våra medarbetare trivs och mår bra. Som arbetsgivare kommer Tranås kommun fortsätta det dedikerade arbetet för att vara en attraktiv arbetsgivare med en god arbetsmiljö, uppskattade förmåner och bra villkor, säger Sandra Eneroth, HR-chef i Tranås kommun.

Tät samverkan med kommunens chefer är en av nycklarna i det hälsofrämjande arbetet.

– Vi arbetar tätt med förvaltningarna och ser att arbetet med ”Arbetsplatsdialogen”, ett evidensbaserat och strukturerat metodstöd för chefer, har gett resultat. Syftet med detta underlag är att tidigt upptäcka tecken på ohälsa för att kunna undvika sjukskrivningar. Det är roligt att de insatserna återigen ger gott resultat i branschmätningen, säger Marie Kennmark och Julia Eriksson, HR-specialister inom arbetsmiljö och rehabilitering.