Rektorn som blev enhetschef

Oliver Lawrence är enhetschef på Lövstagården.

Oliver Lawrence är den före detta rektorn som numera arbetar som enhetschef på Lövstagården i Tranås. Härom året tilldelades han priset årets chef av kommunen. Oliver är en ödmjuk chef som anser att en mix av erfarenheter är viktigt för att skapa en bra arbetsgrupp.

Oliver Lawrence är enhetschef på Lövstagården och tog nyligen emot pris som årets chef inom kommunen. Oliver har arbetat som enhetschef inom Tranås kommun sedan 2016 då han sökte sig till tjänsten av ren nyfikenhet.

— Jag är gymnasielärare i grunden och arbetade tidigare på Grennaskolan, under 3 år som lärare och i 5 år var jag även rektor där. Tranås är min hemkommun och när jag såg att tjänsten som enhetschef låg ute tog jag chansen att söka, för att få lära känna Tranås bättre.

Oliver är utbildad gymnasielärare i grunden och har sedan byggt på med en rektorsutbildning. Den gemensamma nämnaren för de yrkesroller han har haft är möjligheten att få vara med och påverka, vilket är något han drivs mycket av.

— Jag har alltid haft intresse för att vara med och påverka och få utlopp för mina idéer och tankar. Jag tog klivet från att vara lärare till att bli arbetsledare och nu är jag enhetschef.

Rollen som enhetschef passar honom bra eftersom det innebär att han får vara med och ta ansvar både för de boende och personalen, men han ser också stora fördelar med att delegera ansvaret till sina medarbetare.

— Mina medarbetare är jätteduktiga och jag delegerar mycket ansvar. Jag har alltid trott att det är det bästa sättet för att få folk att växa och ta ansvar för sitt eget område.

Oliver har en ödmjuk inställning till rollen som chef och ser inte sig själv som någon specialist inom vårdyrket. Däremot har han goda erfarenheter av att sätta samman bra arbetsgrupper. Det viktigaste för att få till en fungerade arbetsgrupp är att det finns en mix av erfarenhet och kompetenser. Det behöver finnas både nyutbildade medarbetare och mer rutinerade medarbetare. Då de nyutbildade medarbetarna bidrar med nya erfarenheter från sin utbildning och de mer rutinerade medarbetarna bidrar med erfarenheter från många år inom yrket.

Från Belgien till Tranås

Oliver har inte bara erfarenheter från att ha arbetat inom andra yrkesområden han har också erfarenheter från att arbeta internationellt.

— Jag och min fru arbetade 3 år i Belgien på en internationell skola. Hon arbetade som förskolelärare och jag som gymnasielärare och samtidigt gick våra barn på skolan. Det var en nyttig erfarenhet att ta med sig.

Efter sina erfarenheter i Belgien återgick Oliver till sin rektorstjänst i Gränna, men sökte sig sedan till sin hemkommun Tranås.

— Man får inte riktigt samma kontakt med sin hemkommun när man pendlar ut och arbetar på annan ort. Det var en positiv erfarenhet för mig att lära känna Tranås kommun på nytt och även att få chansen att lära känna fler människor här.

Våga chansa

Trots Olivers många olika erfarenheter var det inte självklart att söka tjänsten som enhetschef.

— Jag såg att det var flera olika tjänster ute samtidigt och var i tankarna att jag ville testa något nytt. Eftersom jag inte har någon socionombakgrund som ofta efterfrågas inom yrket, så ringde jag och frågade HR-avdelningen om mina kompetenser matchade tjänsten och det tyckte de, så jag sökte tjänsten och fick därefter jobbet.

Olivers uppmaning är att söka de tjänster du tycker ser intressanta ut, det finns alltid möjlighet att få nya intressanta erfarenheter.