Tranås kommun

Kväll på Eriksbergs museum

Kväll på museet – digitala föreläsningar med intressanta teman

Fyra onsdagskvällar med länsmuseet som ger digitala föreläsningar

Sista onsdagen varje månad kl 17:30-18:30 livesändning med träff på Eriksbergs museum (och live i Röda salen på länsmuseet). Föreläsare från hela Sverige är inbjudna för inblickar och utblickar i olika ämnen. Välkommen att fascineras och inspireras på olika sätt – digitalt tillsammans på vårt museum!

Livesändning i Tranås

Föreläsningen livesänds på Eriksbergs museum i Tranås på större bildskärm. Där kan vi titta och ha en mysig stund tillsammans. Anmäl dig till Britta Thurfjell britta.thurfjell@tranas.se, tfn 0140-682 32 på Tranås kommun.

GRATIS. Endast 15 platser på Eriksbergs museum!

Fika finns – så kom gärna i god tid så hinner du köpa kaffe, tea och tilltugg!


25 augusti: Elin Unnes

Flyktiga dofter och hållbara trädgårdar

Syntetiska dofter finns numera överallt. Allt från bilar och leksaker till mat och hela butiker doftsätts. Men fram till helt nyligen var odling det enda sättet att parfymera sig själv och sin omgivning.

Människan har därför i alla tider försökt fånga växternas andar, deras essens, för att skapa parfym. Vissa av metoderna som använts är obegripligt komplicerade, och kräver enorma mängder blommor, medan andra är inom räckhåll för hemmapularen som vill testa att odla sin egen doft. Så, går det att odla doft, här på toppen av världen? Och vad tjänar man egentligen på att plantera parfymerade växter?

Elin Unnes avslöjar den doftande trädgårdens hemligheter och delar med sig av eteriska recept. Det blir parfymhistoria och handfasta instruktioner kring hur du odlar och utvinner doft, samt en praktisk genomgång av hur man gör naturlig rökelse och eget schampo. Hon demonstrerar även grunderna i destillering av eteriska oljor och visar upp den arabiska hembränningsapparaten som krävs för detta alkemiska arbete.

Elin Unnes


29 september: Sarah Delshad

Muslimsk Girlpower – för kvinnokraft och framtidshopp!

Hur porträtteras egentligen den nutida muslimska kvinnan och hur påverkas vi av de återkommande bilderna?

Vad är den vanligaste stereotypen om muslimska kvinnor och hur kan vi se bortom de? Vad är egentligen kvinnlig frigörelse och går det verkligen att placera frihet för kvinnor i ett fack?

Följ med på en späckad tidsresa av Muslimsk Girlpower med Sarah Delshad! Ta del av konkreta och stärkande exempel på muslimska kvinnor och deras gärning, historiskt till nutid.

Sarah Delshad


27 oktober: Annie Johansson

Från ekoturism till skogsbrandsbekämpning

Skogen är vårt levebröd, vår natur och andningshål. Med ett förändrat klimat ändras många av våra förutsättningar att sköta vår skog både för produktion, mångfald och sociala värden.

Elden är vårt viktigaste verktyg för att skapa naturvärden och vi kan göra stor nytta för mångfalden. Men nu kommer troligen klimatet innebära högre risker för extrema skogsbränder som påverkar både skogsbrukare och samhället i stort. Vad kan detta innebära för oss i södra Sverige och är vi markägare förberedda?

En berättelse av en skogsägare som satsar på mångfald inom skogsföretaget, som sträcker sig från ekoturism till skogsbrandsbekämpning.

Annie Johansson


24 november: Henric Bagerius

Korsettkriget – modeslaveri och kvinnokamp vid förra sekelskiftet

Det sena 1800-talets Sverige präglades av olika rörelser som arbetade för att förbättra människors liv. En av dessa var dräktreformrörelsen som ville befria svenska kvinnor från ett utländskt modeslaveri och förändra deras sätt att klä sig. Symbolen för svenskornas slaveri under modet var korsetten, och vintern 1885 förklarade en grupp kvinnor i Stockholm krig mot klädesplagget. Det blev startskottet för en trettioårig strid mot trånga snörliv och långa klänningssläp. Hör historikern Henric Bagerius berätta om kampen utifrån sin bok Korsettkriget.

 

korsett

Kontakt

Kultur & Fritid

Storgatan 54
573 82 Tranås

Tfn: 0140-682 32

blommor och doft

Senast ändrad:  2021-08-19

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR