Tranås kommun

Musikcaféserien säsongen 2020/2021

Musikcaféserien produceras av Smålands Musik & Teater och arrangeras av Kultur & Fritid i samarbete med studieförbunden i Tranås.

I Musikcaféserien presenteras ett brett urval av artister och musiker från olika delar av världen. Rutinerade artister med flera års erfarenhet mixas med unga musiker och ensembler på väg upp, på turné genom Jönköpings län.

Smålands Musik & Teater

Som vanligt börjar onsdagskvällarna i Tranås kl. 18.30 med förband från Sommenbygdens folkhögskola.

Förfriskningar serveras i pausen!

Varmt välkommen!

 

en grupp sitter och spelar på stråkinstrument

Mikael Godée och Malvakvartetten - stråkar och saxofon i nytt uttryck

Onsdag 5 maj kl 19, Tranås Stadshus
O.B.S Inställd

Improvisation är en viktig ingrediens i det musikaliska samarbetet mellan sopransaxofonisten Mikael Godée och stråkkvartetten Malvakvartetten. Malvas lyhörda samspel och Godées lyriska melodier vävs samman till en spännande musikalisk upplevelse som gör avtryck.

Sopransaxofonen med sin varma klangfärg i förening med stråkkvartettens mättande klanger skapar musik som ligger nära kammarmusikalisk konstmusik. Samarbetet mellan Mikael Godée och MalvaKvartetten tog form under 2015. Mikael hade länge haft en dröm att skriva musik för sopransaxofon och stråkkvartett och MalvaKvartetten såg potential för ett kreativt utbyte.

Mikael Godée är sopransaxofonist och kompositör bosatt i Göteborg och har turnerat över hela världen.

MalvaKvartetten är en stråkkvartett som drivs av stor kreativitet och inte räds att sticka ut. De gillar att tänja på gränserna när de väljer repertoar. Ett stort värde sätts i att presentera musik av unga kompositörer, musik från olika delar av världen och kultursfärer som vanligtvis inte får fokus i konstmusiken. MalvaKvartetten bildades 2008 på Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet där de studerade kammarmusik på kandidat- och masternivå. De har även bedrivit utbytesstudier som stråkkvartett vid Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ Berlin. Idag har de kvartettspelet som sin huvudsakliga sysselsättning med basen i Stockholm och Göteborg.

Mikael Godée sopransax, komposition, Emelie Molander violin, Knapp Britta Pettersson violin, Maria Jonsson viola, Johanna Niederbacher cello.


Tidigare konserter

tre personer går i en trappa med varsitt instrument

Konserten är inställd!

Smålands Musik & Teater meddelar att konsertserien i april är inställd.

Kv. Arken – Skånetrion som tjusas av kontraster.

Denna trio har en förkärlek för det melankoliska, det drömska, det hudnära, men räds inte heller att spela upp till dans.

Trion bildades hösten 2017 och har tagit sitt namn efter kvarteret de bor och rör sig kring i Malmö. De gjorde stor succé vid debuten på festivalen Klezmer Queens i Göteborg och Stockholm 2017. Alla tre skriver och arrangerar sin egen musik på var sitt håll och fyller Arken med originalkompositioner och traditionell klezmer.

Annika Jessen (klarinett) har spelat klezmer från och till under 20 års tid. Hon är bland annat medlem i klezmerbandet Tummel, som under årens lopp glatt en stor publik.

Elina Nygren (viola) har sin fasta hemvist i stråkkvartetten Vindla och experimentella popbandet Cure-a-phobia. Båda dessa konstellationer har rönt stora framgångar i Sverige såväl som utomlands.

Anna Thorstensson (cello) spelar allt från barock till rock och är en flitigt turnerande musiker; bl a med Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye, Giovannikvartetten, Systerskapa och kvartetten Sexton Strängar.


en grupp män syns i nederkant av bilden

Konserten är inställd!

Smålands Musik & Teater meddelar att konsertserien i mars är inställd.


Chipolatas – olika genrer i en spelglad blandning

Chipolatas är bästisarna som bryter mark och undersöker nya genrer. Med den klassiska musiken som fundament arrangerar de med brinnande entusiasm för udda instrumentkombinationer.

De fyra vännerna träffades när de studerade ihop och har umgåtts och spelat sen dess. Idag innehar de ledande roller i sina respektive orkestrar, GöteborgsOperan och Helsingborgs Symfoniorkester.

”Vårt koncept i Chipolatas är att vi spelar allt som vi gillar och vill spela! Från Bach till Morricone till bluegrass, från mandolin till fiol till såg! Varför fastna i en genre? Vi mår bra av att spela och vi spelar för att vi mår bra!”

Medverkande:

David Bukovinszky

Emil Jonasson

David Bergström

Christoffer Bergström


bild på en operakikare

Konserten är inställd!

Smålands Musik & Teater meddelar att konsertserien i januari är inställd.


A Night At The Opera

Musiker ur Jönköpings Sinfonietta, Bjorn Dobbelaere, Harriet Jones, Ari Ólafsson och Hanna Schön

 

Musik som får oss att kämpa mot tårarna, skickar rys längs ryggraden och ger ståpäls. Melodier som för alltid är skrivna i våra hjärtan och sinnen genom dramerna som inspirerat dem.

A Night At The Opera samlar de mest populära ariorna och duetterna från en genre som mer än någon annan har kraften att släppa loss våra innersta känslor. Tillsammans med musiker ur Jönköpings Sinfonietta, Harriet Jones (sopran), Ari Ólafsson (tenor) och skådespelaren Hanna Schön, återupplevs glädjen och sorgen i operornas välkända kärleksaffärer.

Våra mest berömda tonsättare som Puccini, Bellini, Donizetti, Mozart och Verdi står för musiken.

Spellängd: 110 minuter inkl. 20 minuters paus


Två män i mönstrade skjortor, en håller i ett munspel den andra i en gitarr.

Konserten den 11/11 kl 19 i Tranås Stadshus är inställd.

Tyvärr måste konserten med Chicos Fritos ställas in. Smålands musik och teater (SMOT) meddelar att de kommer att försöka boka in ett nytt datum för konserten hösten 2021.

Har du köpt biljett via webben så återbetalas pengarna på det sätt som du betalat på. Har du betalat via swish så får du pengarna tillbaka via swish osv. Serviceavgiften återbetalas ej. Har du köpt biljett på Tranås Direkt kan du gå dit för att återlösa din biljett. Om du har köpt abonnemang så ber vi att få återkomma med information om ersättning.

Mvh Kultur & Fritid

Chicos Fritos - bluesig öken-flamenco på munspel och gitarr!

Observera nytt datum hösten 2021! Mer info kommer.

Inspirerade av de sandiga vindarna i östra Andalusien spelar Chicos Fritos en bluesig öken-flamenco från förr i de gamla stilarna från Andalucía Oriental: tarantos, zambra, mariana, fandangos de Almería och tangos de Granada.

De skapar sitt eget sound med munspel och gitarr. Influerade av det filmiska och ödsliga uttrycket i Ennio Morricones musik i spaghettiwestern-filmerna - inspelade i östra Andalusien - blandar de bluesiga toner och westernklanger med den traditionella musiken från regionen.

Jonathan Bondesson är Sveriges enda masterutbildade flamencogitarrist och ingår i många professionella sammanhang i flamenco-Sverige. Jonathan är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Fundationen Cristina Hereen i Sevilla. Han hyllades för skivdebuten Andalusien i minusgrader i branschtidningen Lira och fick en 4 i Dagens Nyheter. Med sin ringa ålder tillhör han den nya generationen av nordiska flamencogitarrister.

Olle Pelayo Lind är munspelare och gitarrist utbildad vid musikhögskolorna i Göteborg och Ingesund, samt i flamencogitarr och historia i Sevilla och Granada. Olle har spelat munspel och gitarr i vitt skilda genrer - allt från nordisk folkmusik med Arvika Blues Breakers och grekisk musik med stjärnan Maria Stellas till traditionell flamenco med Irene Pelayo.

Lyssna på hur de låter!
Lyssna på Chicos Fritos på youtube


sex personer står framför några hus

Tolkienensemblen – musikaliska tolkningar ur Sagan om Ringen firar 25 år

Onsdag 7 oktober kl 19, Tranås Stadshus

Kammarensemble på sex personer tolkar musiken från Sagan om ringen-filmatiseringarna i klassisk och irländsk folklorisk stil. Förutom vackra älvlåtar och glada hobbitsånger framför de också melankoliska ballader.

Tillsammans med den danska gitarristen och kompositören Peter Hall delades dikterna och sångerna från Sagan om ringen upp i olika genrer. Lyriska låtar tillskrivs de vackra alverna och folkloriska låtar hobbitar, människor och dvärgar.

I år firar den världsberömda Tolkienensemblen 25-årsjubileum. Kompositören Caspar Reiff grundade ensemblen 1995 och skapade världens första kompletta musikaliska tolkning av dikter och låtar från "Sagan om Ringen-triologin". Under åren 1997 – 2005 spelade de in fyra album. Inspelningarna släpptes över hela världen och ensemblen har uppträtt i många av Europas konsertsalar, inklusive Gewandhaus i Leipzig, Concert Gebouw i Amsterdam, Le Grand Rex i Paris, Concert Hall Wien och Friedrichstadt Palats i Berlin.

Medverkande:

Caspar Reiff, gitarr

Jenny Elfving, violin

Sibeal Hill, sång och dans

Nikolaj Holger, piano/ keyboard och sång

Anna Bäk Christensen, sång

Carl Reiff, gitarr, penny-whistle och sång

Bilden föreställer två män och en kvinna

I full frihet

Onsdag 9 september kl 19, Tranås Stadshus

Nina Åkerblom Nielsen i ett musikaliskt möte med Stefan Wingefors och Greger Siljebo

Visa, folkmusik, jazz, klassiskt, eller allt samtidigt… Ja det får lyssnaren avgöra. Det mesta finns att hitta i det musikaliska mötet mellan dessa tre musikanter när de lämnas i full frihet.

Nina Åkerblom Nielsen, multiartist och tjejen som kan allt, ett epitet med hög sanningshalt. Med utbildning på musikhögskolorna i både Stockholm och Göteborg bakom sig har Nina hunnit med att göra karriär på flera områden. Från framstående sångerska med fina skivproduktioner och utlandsturnéer till kompositör inom flera genrer. I den här produktionen möter Nina en kompetent duo bestående av två av landets främsta musiker inom varsitt område.

Stefan Wingefors, den smått mytomspunna värmlandssonen som figurerat i Göteborgs och Sveriges musikertoppskikt sedan tidigt 90-tal. Stefan är en av Sveriges mest anlitade frilansmusiker inom jazz, pop och folkmusik och växlar obehindrat mellan piano, bas och dragspel. Han har synts med artister som Victoria Tolstoy, Rigmor Gustafsson och Nils Landgren för att nämna några. Till vardags är Stefan pianist i Bohuslän Big Band.

Greger Siljebo, violinist och mandolaspelare. Med sin musikaliska bredd och öppenhet har han blivit en flitigt anlitad musiker och kapellmästare i olika sammanhang. Med artister som Alf Hambe och Eva Bartholdsson har han stått på de flesta av landets vis och folkmusikscener och på andra scener hittar man honom tillsammans med artister som t ex Jenny Berggren och Jakob Petrén. I 2016 års version av Spelman på taket på Spira kunde Greger ses i rollen som spelmannen. Greger äger sedan 1985 rätten att titulera sig Riksspelman.

Kontakt

Kultur & Fritid

Storgatan 54
573 82 Tranås

Tfn: 0140-682 32, 0140- 681 09

Biljetter & info

Förköp görs med fördel på webben eller på turistbyrån Tranås Direkt.

Köp biljett

Turistbyrån Tranås Direkt

Helårsabonnemang: 700 kr

Halvårsabonnemang: 400 kr höst/500 kr vår

Enstaka biljett: 180 kr

Biljetter säljs även i entrén på respektive spelplats samma kväll.

Betala med swish eller kort.

Fri entré för skolungdom, i mån av plats.

Arrangemanget följer rådande restriktioner gällande publikantal.

Folder Musikcaféserien som PDF

Senast ändrad:  2021-03-29

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR