Tranås kommun

Att bilda förening

Om man bara är några få som har samma intresse, fungerar det oftast att man utövar sin verksamhet utan några speciella regler. När man blir fler, är det bra att sätta sig ner och diskutera igenom hur verksamheten skall se ut och vilka regler man vill ha.

Varför bilda en förening?

En allmännyttig ideell förening ska alltid ha demokratiska principer och vara öppen för alla som vill vara med och som delar förenings målsättning. Det finns ingen lag om ideella föreningar. Detta innebär att man inte behöver tillstånd från någon myndighet för att bilda föreningen. Däremot kräver fler och fler att en förening skall ha ett organisationsnummer. När föreningen har bildats är den en juridisk person. Det betyder att den kan ha tillgångar och skulder och teckna avtal.

Finns det redan en förening med samma syfte? I så fall kan det vara lämpligt är att gå med i den. Du hittar drygt 150 föreningar i Tranås kommuns föreningsregister.

Inloggning krävs

För att kunna använda tjänsten Föreningsservice, krävs det att du är registrerad användare. För registrering och lösenord, e-posta kultur & Fritid eller kontakta Fritidskontoret, tfn
0140-686 97.

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR