Tranås kommun

Kulturhistoriska miljöer

Brahälla

Med utsikt över den vackra sjön Noen med omgivningar ligger lustslottet Brahälla som minner om svensk storhetstid. Slottet sägs ligga just här för att Per Brahe, som lät uppföra slottet, var väldigt förtjust i vackra utsikter.
Brahälla byggdes 1680 på en naturskön höjd vid sjön Noen på ägorna till Näs säteri, som ingick i Braheska grevskapet, och var avsedd som lust- och jaktslott åt Per Brahe d.y.

Läs mer om Brahälla på >>

Ekbergsparkens Naturreservat

I Ekbergsparken inne i Tranås stad finns ett av Sveriges finaste bestånd av ek och hassel. Några av träden beräknas vara över 500 år gamla.
I parken ligger Holavedens hembygdsgård, med kulturhistoriska byggnader från 1700-talet. Naturreservatet ägs och förvaltas av Tranås kommun. 

Läs mer om Ekbergsparkens Naturreservat >>

Gammelbyn Hultet

Här upplever du historia, kultur och naturmiljö på en och samma gång vid den glittrande sjön Sommen. Här finns ett 20-tal hus med en hänförande utsikt. Ett tips är att ta med egen matsäck som du kan avnjuta i den fridfulla miljön.
Unikt för Hultet är de väl genomtänkta interiörerna där en mångfald av föremål visar hur man bodde, levde och arbetade förr.

Läs mer om Gammelbyn Hultet här >>

Gripenbergs Slott

Denna unika byggnad är privatägd och inte öppen för allmänheten, men stanna gärna till och beskåda ett av Sveriges äldsta bevarade träslott från landsvägen mellan Tranås och Gränna. Slottet byggdes 1663-1666 som jaktslott till fältmarskalk Carl-Gustav Wrangel.

Läs mer om Gripenbergs Slott här >>

Rås Gård

Med anor ända från medeltiden hamnade Rås gård, belägen mitt i Illerns naturreservat, i Tranås kommuns ägo genom en donation på 60-talet. Under 1990-talet genomgick gården en omfattande restaurering för att återställa de gamla byggnaderna till nygammalt skick. De yttre miljöerna har återskapats och odlingar anlagts för att återspegla sekelskiftets landskap.

Läs mer om Rås Gård här >>

Säby kyrka

Den vita medeltidskyrkan vid Säbysjöns strand syns på långt håll när man kommer in i Säbydalen. Kyrkan är ursprungligen från 1100-talet men har sedan dess byggts om och restaurerats. Stenvalven är bevarade med kalkmålningar från 1400-talet. Till de intressanta inventarierna hör altarskåpet med en pietàbild från samma tid och predikstolen med 14 träskulpturer från 1600-talet.

Läs mer om Säby Kyrka här >>

 

Kontakt

Turistbyrån Tranås Direkt
Storgatan 22, Tranås
Tfn: 0140-687 90

Rås gård
573 82 Tranås
Tfn: 0140-687 58

Svenska kyrkan Tranås
Pastorsexpeditionen
Tfn: 0140-674 00

Det imponerande sanatoriet i Romanäs

Senast ändrad:  2018-03-16

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR