Tranås kommun

Scotty (2015)

Scotty


Det började med att en klassisk skottkärra stod i trädgården i Kristianopel, fylld med torra grenar, ogräs, klipp och kvistar och den hade stått där ett tag. Detta rika hopsjunkna men skulpturalt spännande fång av allehanda oönskat från trädgården väckte idén att göra en gjutning i brons av detta motiv. Konstnärerna samarbetade med gjutare Robert Cassland på Maiale konstgjuteri i Malmö. Det som var den speciella utmaningen var att finna växter som tålde, och överlevde, gjutprocessen. Därför uppstod även ett samarbetade med Clara Cassland, Roberts dotter, som är kunnig i botanik och växter. En mycket spännande arbetsgång som visade vilka växter som blev kvar efter ”utbränningen", och som sedan kunde svetsas fast på skottkärrans flak.

Scotty hette från första början ”Praktverk" och var med i utställningen ”Förspilld ironi” som visades på en utställningsturné. Först ut var Galerie Leger i Malmö 2010, sedan Trøndelag senter for samtidskunst i Trondheim, Passagen Linköpings konsthall, Alingsås konsthall 2011.

Det säger en del om hur ”äkta” skottkärran i brons såg ut då en av flyttgubbarna vid flytten sa: kan vi inte bara rulla ut den?

Till det mer glamorösa hör att Benny Andersson har köpt ett exemplar av Praktverk/Scotty. Den pryder hans studio på Skeppsholmen i Stockholm. Och nu står den alltså även i Tranås.


Placering: Kvarteret Södra Gyllenfors

Senast ändrad:  2020-04-22

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR