16 elever från grundskolor i centrala Tranås deltog vid det första spadtaget för Granelundsskolan.

Festligt första spadtag på Granelundsskolan

En skola att längta till! Det är ledorden för Tranås nya skola, Granelundsskolan. Under onsdagen gick projektet in i en ny fas – när sammanlagt 16 grundskoleelever från Tranås gemensamt tog bygget första officiella spadtag.

Elever från Norrskolan, Junkaremålsskolan, Hubbarpsskolan och Fröafallsskolan tillsammans med bland annat politiker, tjänstemän och representanter från Tranåsbostäder samt NCC bjöd på en festlig stämning vid Granelundsskolan under onsdagsförmiddagen. Detta för att fira att det första spadtaget togs under dagen.

Innan eleverna på plats samlades för att gräva bjöds det på tal från bland annat Göran Lorentzi, byggchef på Tranåsbostäder, Magnus Nilsson, VD på Tranåsbostäder och Erik Nygårds, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden. Det samlade budskapet från samtliga talare var det historiska i ögonblicket – att en ny skola ska byggas i Tranås. Efter det festliga spadtaget bjöds elever och andra på plats på lunch från Norraby Krog i solskenet.

Fakta om Granelundsskolan

Granelundsskolan byggs i området Humlan, ett nytt område i Tranås. Byggnaden blir 8 700 kvadratmeter fördelat på två våningsplan. Skolan byggs med en maxkapacitet för 600 elever med tre klasser per årskurs.

Skolbyggnaden kommer att bestå av tre sammanhängande block. Delen närmast Norraby kommer att bestå av klassrum, hemvister och fritids. Mittendelen av matsal, tillagningskök och administration, några förskoleklasser och specialsalar. Det tredje blocket är den nya idrottshallen som även kommer ha 300 läktarplatser.

Granelundsskolan byggs enligt miljöklass Silver. Som ett ytterligare led i vårt hållbarhetsarbete kommer installera solceller på taket.

Enligt plan ska skolan stå klar inför skolstart hösten 2025.

Ytterligare information finns att läsa på Tranåsbostäders hemsida. Länk till annan webbplats.

Erik Nygårds, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, var en av talarna på plats.

Det var laddade elever som grävde för fullt när publiken räknat ner till spadtaget.

Magnus Nilsson, VD på Tranåsbostäder.

Granelundsskolan beräknas vara klar till hösten 2025.