Utställning: Familjen Ekwall

- | Eriksbergs museum och Stadshushallen

Se guldkorn från familjen Ekwall och hör deras historia. Den konstnärliga familjen som bodde på Romanö — som målade, sjöng, spelade och som lämnade efter sig fantastiska konst- och kulturskatter.

Under slutet av 1800-talet flyttade en familj ut på ön Romanö i Sommen. De var 13 personer i hushållet och kom närmast från Berlin. Pappan, Knut, var uppvuxen i en stor och konstnärlig familj utanför Tranås. Han var en framgångsrik konstnär och hans fru Maria Theresia operasångerska. De fick sju barn tillsammans som de skolade i konst och musik. Det måste ha varit ett märkligt följe, som från början var tysktalande, för tranåsborna och sommaborna! Det finns en uppsjö historier bättrade om denna fantastiska familj och många fina konstverk.

Utställningsperiod: 14 maj – 27 juni 2022

I samband med att Lars-Erik Strand ger ut en bok om familjen Diamanter av Eld vill vi uppmärksamma den samma med två olika utställningar av deras verk. I Stadshushallen visas målningar av Knut Ekwall och hans syster Emma Ekwall. På Eriksbergs museum visas målningar, skulpturer och andra verk av barnen Harald Ekwall, Thyra Ekwall, Ebba Ekwall, Olle Ekwall och Runa Bülow-Hübe.

Många målningar är inlånade från privatpersoner runt Tranås och sjön Sommen som de eller släktingar fått som gåva eller betalning i utbyte av något annat. Så det här är tranåsbornas utställning!

  • Knut och Emma Ekwall visas på: Tranås stadshus, Stadshusplan 1, Tranås
  • Runa, Harald, Thyra, Ebba och Olle: Eriksbergs museum, Storgatan 54, Tranås

Öppettider och entréavgift

Eriksbergs museum har öppet ons-fre kl. 10.00-16.00. Lunchstängt 12-13.
Dagen före Kristi Himmelsfärdsdag 10.00-12.00

Lördagen den 28 maj är det öppet kl. 10.00-14.00

Det är fri entré till museet.

Stadshuset har öppet vardagar mellan kl. 07.30—16.30.
Måndagen den 27 juni stänger Stadshuset kl. 16:00.

Det är fri entré för besökare.

E-post: kultur-fritid@tranas.se
Telefon: 0140-682 32, 0140-681 09