Bygga nytt, ändra eller riva

Här hittar du samlad information kring nybyggen i Tranås. Läs om kommande projekt, standarder för bostäder samt ansök om bygglov, marklov, rivningslov och liknande.

Bygganmälan >

Om du har ett en- eller tvåbostadshus finns vissa undantag från kravet på bygglov. Det kan räcka med en bygganmälan. Invänta startbesked från bygg- och miljönämnden innan du påbörjar åtgärden.

Bygglov >

När du ska bygga nytt, bygga om eller bygga till behöver du ofta ansöka om bygglov. För mindre åtgärder kan det räcka med en bygganmälan. Kontakta bygg- och miljöförvaltningen för att ta reda på vad som gäller för din åtgärd

Digitala ritningar >

Många av Tranås kommuns bygglovsritningar finns i digitalt format och är tillgängliga i vårt digitala ritningsarkiv.

Kartor och mättjänster >

För att nya byggnader ska passa in både höjd- och lägesmässigt behövs det ofta en karta som underlag. Nybyggnadskarta eller utdrag ur primärkartan beställer du av kommunen. Enklare kartor kan du exportera själv från kommunens karttjänst.

Lediga tomter >

I Tranås finns det byggklara tomter för villor och vi arbetar med ledig mark för flerbostadshus. Här ser du vilka projekt som är på gång just nu.

Pågående bostadsprojekt >

I Tranås finns det byggklara tomter för villor och vi arbetar med ledig mark för flerbostadshus. Här ser du vilka projekt som är på gång just nu.

Strandskydd >

Om du ska bygga en ny byggnad, anlägga en brygga, sätta upp ett staket, gräva eller schakta nära en sjö eller ett vattendrag behöver du ofta ansöka om strandskyddsdispens. Att bygga till en befintlig byggnad kräver oftast inte strandskyddsdispens.

Svartbygge >

Om du påbörjar en åtgärd som kräver anmälan, bygglov, rivningslov eller marklov innan du har fått tillstånd från kommunen, räknas det som olovligt byggande, även kallat svartbygge.

Vatten och avlopp >

Ska du bygga om eller bygga nytt? För att du ska få ett fungerande vatten- och avloppssystem till din fastighet är det viktigt att rörinstallationerna för vatten- och avlopp på tomten installeras korrekt.

Ventilationskontroll >

Obligatorisk ventilationskontroll, OVK, ska göras i de flesta lokaler och bostäder för att säkerställa att ventilationen fungerar och att inomhusklimatet är bra.

Senast publicerad: