Birger Boström, Linus Quist och Pär-Anders Davidsson visar upp entrén till den mötesplatsen för näringslivet.

Här växer Tranås nya mötesplats för näringslivet fram

En mötesplats där entreprenörskap, innovationer och idéer samlas under ett och samma tak. Med möjligheter för frilansaren, egenföretagaren eller den som idag sitter hemma vid köksbordet och arbetar att hyra in sig på en arbetsplats och möta andra. Så ser visionen ut för det nya coworking space som växer fram i fastigheten Svanen på Storgatan 18.

Fastigheten, som idag står helt tom, har tidigare bland annat inhyst förskola, boende och kontorslokaler. I våras tog Wigénsgruppen över fastigheten och bestämde sig för att omdana huset för att skapa framtidens kontor.

− Vi vet att väldigt många Tranåsbor idag har sitt kontor hemma vid köksbordet och vi ser en potential i att både attrahera dem och personer som i framtiden vill arbeta på distans från Tranås, säger Linus Quist, en av Wigénsgruppens ägare.

Trenden att arbeta på distans växer sig allt starkare. En undersökning som konsultföretaget WSP har gjort visar att 28 % av alla svenskar kan arbeta på distans. En annan trend är att allt fler kan tänka sig att flytta till en mindre stad. Här ser näringslivschef Birger Boström att Tranås har en potential att locka fler invånare till Tranås:

− Tranås kan erbjuda mycket av den livskvalitet som den här gruppen efterfrågar. 10-minutersstaden, med korta avstånd och närhet till det mesta, har vi ju här. Och eftersom den digitala utvecklingen innebär att allt fler kommer att kunna arbeta på distans i framtiden, vill vi kunna erbjuda en attraktiv mötes- och arbetsplats. Så, min devis just nu är: ”Ta med dig ditt jobb och flytta till Tranås!”

Muren mot Storgatan kommer att rivas och här kommer en ny entré till turistbyrån att formas.

Att bygga kontorshotell är i sig inget nytt. I många städer runt om i Sverige omdanas fastigheter för att skapa framtidens kontor som passar nya sätt att arbeta. I Tranås finns redan flera olika alternativ där man kan hyra en kontorsplats. Men för den här satsningen har Linus Quist lite högre ambitioner.

− Det är bra att Tranås kan erbjuda olika typer av kontorshotell. En del vill bara hyra en kontorsplats, andra är även ute efter en kreativ miljö där de kan möta andra. Här vill vi göra något riktigt bra som kan skapa attraktivitet och på sikt skapa nya arbetstillfällen i Tranås. Därför gör vi den här satsningen tillsammans med Tranås United.

På nedre plan i byggnaden finns ett större rum som kommer att fungera som matsal.

Förutom cirka 150 arbetsplatser för alltifrån enmans till företag med flera anställda, kommer fastigheten inrymma mötesplatser för näringslivet samt turist- och servicekontor.

− Vi tror att människor och näringslivet i Tranås mår bra och utvecklas genom att mötas på ett kreativt sätt. Det är vad vi vill skapa tillsammans med Wigénsgruppen, säger Pär-Anders Davidsson, VD på Tranås United.