Lugnalandet har bromsat och gasat igenom krisen
Käftsmällen kom i november förra året. Då bokades alla julbord av och stora delar av verksamheten avstannade. Liksom många i hotell- och restaurangbranschen har Lugnalandet drabbats hårt under pandemin. Här berättar Magnus Friberg och Malin Lax om hur de tvingats bromsa och samtidigt våga gasa igenom krisen.
− Det är tur att vi inte visste hur länge det här skulle pågå. Då är frågan om vi hade orkat, säger Magnus när han tänker tillbaka på de senaste ett och ett halvt åren.
Även om många avbokningar kom redan i maj 2021, var ändå sommaren rätt skaplig. Tack vare att många valde att hemestra kom en hel del bokningar in på de stugor som finns på området. Men i och med de restriktioner som infördes senare under hösten tog det tvärstopp. Runt 90 % av omsättningen försvann och julborden, som ett normalt år utgör en viktig del av verksamheten, drogs ner från cirka 2000 gäster till 200. Man tvingades banta ner och se över alla utgifter, men fick också tid att analysera verksamheten.
− Plötsligt fick vi tid att gå igenom hela verksamheten och analysera var vi kan tjäna pengar och hur vi behöver justera våra priser, berättar Magnus. Och Malin, som insåg att hon nu skulle ha tid över till annat, bestämde sig för att lära sig dreja. Hon visar stolt upp handdrejade tallrikar och kaffemuggar som nu används i restaurangen.
− Det är så roligt att kunna servera egenfångad friterad Sommenabborre med kantareller som vi plockat själva – på handgjorda tallrikar. Det gillar gästerna!
Men det gäller även att våga satsa framåt. Under senaste året har anläggningen rustats upp. Huset har målats om och nya golv har lagts. Utanför entrén har en padelbana byggts och bastuhuset nere vid sjön håller på att få nya omklädningsrum. I somras kom också en lite större stuga plats, med strålande utsikt över Sommenfjärden.
− Eftersom vi mestadels tar emot konferensgrupper är det bra att kunna erbjuda olika typer av aktiviteter, såsom padel eller fisketurer som är väldigt populära nu.
Magnus och Malin tog över Lugnalandet 2004. Då hade det tidigare varit vandrarhem i lokalerna som från början byggdes för att inhysa träfabrik på 1940-talet. Under åren som gått har paret renoverat och byggt ut verksamheten till den konferensanläggning det idag är. Här finns nu 13 hotellrum och sedan ett par år tillbaka även 6 mindre stugor.
När det behövs tar paret in extra personal, men normalt sett driver de hela anläggningen själva.
− Vi har valt att driva det här småskaligt och vill ha den familjära stämningen, säger Malin.
Den närmaste framtiden ser ljus ut. Det kommer in många förfrågningar igen och det råder inte brist på ytterligare utvecklingsidéer.
− Jag skulle vilja få upp solceller och bli självförsörjande på el. Och så skulle man kunna satsa mer på fiskeupplevelser, säger Magnus och ser drömmande ut över sjön.