Tranås attraherar tjejer till möbelbranschen

Tranås attraherar tjejer till möbelbranschen genom hantverksprogrammet på Holavedsgymnasiets. Utbildningen har på senaste tiden fått ett uppsving och i år är det nio elever som går i årskurs ett, tre av dessa är tjejer.

Tranås förbereder sig för att få in ny kompetens till möbelbranschen med hjälp hantverksprogrammet på Holavedsgymnasiet. Utbildningen finns i flera inriktningar både mot finsnickeri, tapetsering och sömnad. I år är det nio elever som går hantverksprogrammet med inriktning snickeri och tre av dessa är tjejer, vilket är en positiv utveckling för en normalt mansdominerad bransch. Näringslivschefen Birger Boström är positiv till utvecklingen.

– Detta är något som utmärker sig och sätter Tranås på kartan. Tranås kommun står för 15 procent av möbelindustrin och detta är något vi vill bevara med hjälp av en kompetensinjektion. Att fler tjejer söker sig till utbildningen och bidrar till en mer jämställd bransch är dessutom positivt för utvecklingen framåt.

Lokala företag sponsrar

Det är med hjälp av ett samarbete med tio lokala företag som Holavedsgymnasiet utvecklat hantverksprogrammet ytterligare och fått mer resurser. De sponsrande företagen är EFG, Sono, Tranås Trädesign, Wilzéns snickeri, Mitab, Materia, OH Sjögren, Globally Emballage, Mässbolaget och Glimåkra of Sweden.

– Samarbetet mellan näringslivet och skolan är något Tranås satsar mycket på och vi tror att detta kan ge ringar på vattnet när det kommer till andra branscher också, avslutar Birger.