Frukost med fokus på kompetensförsörjning och utbildning

Torsdagen den 24 februari genomfördes en frukost på TUC Yrkeshögskola. Fokuset på frukosten var kompetensförsörjning och TUC Yrkeshögskola berättade om sin verksamhet och sina utbildning.

Det är torsdag den 24 februari och klockan är 7.30 på TUC Yrkeshögskola i Tranås. Det hörs ett trevligt sorl och en inbjudande doft av kaffe sprider sig i lokalerna. Det är dags för en frukost med Tranås United och temat för dagens frukost är kompetensförsörjning i Tranås. Tranås Uniteds näringslivschef Birger Boström inleder mötet genom att hälsa alla välkomna och presenterar TUC Yrkeshögskola som är värdar för mötet. Under dagens möte är Elin Hedblad från Tranås kommuns HR- och arbetsmarknadsenhet inbjuden för att berätta mer om den kompetensförsörjningsundersökning som genomfördes innan jul.

— Vi skickade ut undersökningen till alla företag med över 10 anställda inom Tranås kommun. Resultatet av undersökningen var bland annat att ingenjörer är ett bristyrke bland Tranåsföretagen och att vissa av företagen ser kompetensbehovet som ett hinder för företagets utveckling.

En annan representant från Tranås kommun är Camilla Amredahl. Camilla arbetar som upphandlingssamordnare på Tranås kommun och har själv studerat på TUC Yrkeshögskola. På grund av Camillas bakgrund är upphandlingsenheten inom Tranås kommun mycket flitiga med att ta emot LIA-studenter från TUC Yrkeshögskola.

— Vi har tagit emot sex LIA-studenter från TUC Yrkeshögskola och vi har även anställt en. Vi ser LIA-perioden som en viktig del för att vi som arbetsgivare ska få en chans att pröva en framtida anställd. Vi ser också till att ha spännande uppgifter till våra LIA-studenter genom ett levande dokument som alla på enheten kommunicerar igenom.

TUC Yrkeshögskola - en del i kompetensförsörjningskedjan

TUC Yrkeshögskola har funnits i Tranås sedan år 1989 och har en bredd av utbildningar inom allt från fotvårdsterapeut till företagssäljare och digital marknadsförare. Fokuset för yrkeshögskolan är att hitta utbildningar som motsvarar företagens kompetensbehov. Petter Dahlgren är verksamhetsansvarig i Tranås och han ser hur TUC Yrkeshögskola kunnat möta upp på kort tid i flera olika branscher.

— TUC Yrkeshögskola arbetar tätt ihop med näringslivet och regionen för att få inspel på vilka utbildningar som behövs just nu. Vi kan ta exemplet med utbildningen fotvårdsterapeut. År 2017 kom förfrågan om att behovet av fotvårdsterapeuter var stort, 2020 kunde vi examinera den första klassen inom denna utbildning.

En del av TUC Yrkeshögskolas utbildningar är att de studerade får genomföra en eller flera LIA-perioder. LIA står för lärande i arbete och handlar om att studenterna ska få äkta kunskaper från sin bransch och testa sina nyförvärvade kunskaper på ett företag. Malin Liedholm, samordnande utbildningsledare, och Maud Svensson, ser hur LIA-studenterna kan vara en viktig del i företagens tillväxt.

— Ni får in fräsch kompetens med nya idéer till ert företag. Ni får också chansen att pröva kompetensen innan ni anställer en person. Du har också möjlighet att forma dina nya medarbetare, förklarar Malin.

Klockan 8.30 är det dags att avrunda frukosten. De inbjudna gäster minglar tillsammans och tar med sig viktiga lärdomar från mötet ut till sina arbetsplatser.

Nästa frukost med Tranås United är den 24 mars på Crane Padel Arena, värdar för mötet är då Wisest.