Från vänster: Roger Siljeholm, vd på Carpenter och Jan Lundin, vd på Wisest.

Frukost med fokus på IT säkerhet

Torsdagen den 24 mars samlades näringslivet i Tranås till en frukost med fokus på IT-säkerhet. Frukostens värdar var Wisest och mötet hölls på Crane Padel Arena.

Dagens inbjudna gäst var Roger Siljeholm som är vd på Carpenter. För ungefär ett år sedan utsattes Carpenter för en IT-attack en så kallad ransomewareattack. En ransomewareattack innebär att en utomstående enskild person eller organisation tar sig in i ett IT-system och låser detta för att sedan begära en lösensumma för att företaget ska få tillgång till sina filer, program och system. När den första chocken lagt sig fick Carpenter agera snabbt för att kunna fortsätta sin produktion och verksamhet.

— Vi upptäckte snabbt att det var svårt att klara sig utan våra datorer. För att boka frakter var vi tvungna att ringa och försöka få till en lösning. Eftersom vårt affärssystem var låst visste vi inte vilka ordar som var på gång, men som tur är har vi många medarbetare som varit med under lång tid och till och med arbetat utan hjälp av datorer, därför hade produktionen sina ordar utskrivna på papper och kunde fortsätta producera utifrån den informationen.

Carpenter fick ta hjälp av Wisest och deras samarbetspartner Tech Data för att succesivt kunna återgå till sin verksamhet igen. Ett år har gått efter attacken men företaget har fortfarande sviter och har fått strukturera om sin IT-infrastruktur. Roger skickar med ett råd till alla företagare som medverkar på frukosten:

— Planera för att det kommer att hända! Såväl mindre företag som stora företag till privatpersoner kan utsättas för detta.

Arbeta förebyggande för IT-attacker

Wisest arbetar tätt med sin Microsoft partner Tech Data. Tech Data är leverantörer av flera av Microsoft säkerhetslösningar. Erik Wikholm och Henrik Jiderblom berättar mer om vad som är viktigt att tänka på att skydda sig mot IT-attacker.

— Det största misstaget som många gör är att ha för enkla lösenord, kanske ett namn eller något som är lätt att klura ut. Det är också viktigt att använda sig av tvåfaktorsautentisering för inloggning, det försvårar möjligheten att hacka dig.

Risken att bli utsatt för en IT-attack har ökat i och med att vi har flera enheter, använder fler applikationer och vistas på flera platser.

— Det finns en stor risk att bli hackad om du använder dig av öppna nätverk till exempel på en flygplats eller en tågstation. Då lagras dina uppgifter på en gemensam server som är extra attraktiv för möjliga IT-attacker.

Petrus Ekbladh från Science Park berättar om Science Parks projekt AI-Readiness.

Utveckla ditt företag med hjälp av AI

Frukosten fortsätter på temat teknik och avslutas med att Petrus Ekbladh från Science Park berättar om satsningen AI-Readiness som vänder sig till etablerade företag som vill utveckla sitt företag med hjälp av Artificiell Intelligens.

— Vi kommer att ha en workshop här i Tranås, den 25 maj kl. 9.00 – 14.00. Det är kostnadsfritt att delta och vi kommer ha inbjudna forskare som hjälper er att utveckla er idé för hur ni kan ta hjälp av AI för att utveckla ert företag.

Frukosten avrundas med mingel och deltagarna tar med sig nyvunna kunskaper kring IT-säkerhet och AI.