Fyra företagare från trakten: Jenny Andersson som driver Ateljé Guldtackan, Ulrika och Martin Jansson från Sjöarps rökeri och Annelie Wangström som tillverkar keramik.

Med hantverket i fokus

Våren är en populär tid att åka på utflykt och runt omkring i Tranås kommun finns flera hantverkare, konstnärer och konsthantverkare med egna gårdsbutiker. I trakten runt Gripenberg och Linderås hittar vi tre gårdsbutiker som alla satsar på hantverksmässig tillverkning.

Det är en solig, men lite kylig aprilmorgon när vi hälsar på i Ateljé Guldtackan en bit utanför Gripenberg. Fåglarna kvittrar, träden börjar precis skifta till grönt och vi välkomnas av såväl hund och katt som ett gäng nyfödda, bräkande lamm på gården.

Västar och kappor i fårskinn hänger på galgar på en klädstång.

På Ateljé Guldtackan tillverkas bland annat kläder av päls.

Lokala företagare med småskalig produktion

Här på gården möter vi fyra företagare från trakten; Jenny Andersson som driver Ateljé Guldtackan med tillverkning av klädesplagg och föremål av päls och ull, Annelie Wagnström från Wagnströms keramik, samt Martin och Ulrika Jansson från Sjöarps rökeri.

Alla fyra laddar nu inför högsäsongen och fyller på i sina gårdsbutiker. Besökare kommer från olika delar av landet under hela året, men sommaren innebär alltid ett uppsving.

– Vi har också märkt ett ökat intresse under och efter pandemin då många fler hittat ut till oss, säger Ulrika Jansson och får medhåll av Jenny Andersson.

– Många verkar vilja åka på utflykt för att uppleva djur, natur och vacker miljö. Och vi kan ju alla erbjuda mer än en gårdsbutik. Vi erbjuder en upplevelse i äkta miljö.

Ökat intresse för hantverk

Intresset för hantverk och naturliga, hållbara material verkar också ha ökat de senaste åren. Annelie Wagnström, som bestämde sig för att satsa på sin keramiktillverkning på heltid för två år sedan, ser att en ny kundgrupp är intresserade av keramik.

– Det kommer många unga tjejer som vill satsa på ett miljömässigt hållbart material som keramik.

Fler säljkanaler än bara gårdsbutiken

Förutom gårdsbutiken, är hemsidan med webbshopen en viktig säljkanal för företagarna.

– Jag startar min webbshop i sommar. Det är viktigt att erbjuda olika sätt att handla och att vara aktiv på sociala medier för att nå ut till nya kunder, säger Annelie Wagnström.

Sjöarps rökeri säljer även en hel del via Rekoringen och direkt till butiker och restauranger. Rökeriet, som har en nästan 40-årig historia, började som en alternativ sysselsättning till det konventionella lantbruket. I och med att efterfrågan på produkterna ökade, har verksamheten utvecklats och breddats. 2008 tog Martin och Ulrika Jansson över rökeriet som idag är deras heltidssysselsättning.

Fördelarna med att driva eget överväger nackdelarna

Att driva en småskalig hantverksmässig verksamhet har sina sidor.

– Vi jobbar jämt och jobb och fritid går in i vartannat. Och man måste klara av det mesta själv, från pappersarbete till att bygga hemsida och sköta hantverket, säger Martin Jansson.

Det är också en utmaning att hålla jämn takt mellan tillverkning och försäljning när allt är småskaligt och handtillverkat. Men att fördelarna överväger är ändå alla fyra eniga om. Såsom friheten och att kunna jobba åt sig själv.

Jenny Andersson nämner värdet av att värna en levande landsbygd och att kunna bevara det öppna landskapet med hjälp av djuren.

– Ibland kan man undra om det är värt allt arbete, säger Annelie Wagnström och skrattar. Men jag skulle ångra mig om jag inte gjorde det!

Vita och bruna skålar, krukor, karaffer och ljusstakar i keramik står uppställda i och framför ett fönster.

Handgjord keramik av Annelie Wagnström.

Ett urval av produkter från Sjöarps rökeri - rökt lax, rökt korv och två burkar med såser - ligger i en kartong.

Delikatesser från Sjöarps rökeri.