Johanna och Christopher har ett gemensamt kreativt intresse och i våras höll de en visafton i sitt hem Hakebo missionshus vilket lockade stora publik. Foto: Steve Nyström

Paret som bytte Södermalm mot Hakebo

Under pandemiåren var det många som förändrade sin livssituation och sökte sig ut på landet. Johanna Tak och Christopher Tak Broman var ett av paren som vågade satsa och flyttade från Södermalm till Hakebo missionhus.

Johanna Tak och Christopher Tak Broman köpte Hakebo missionshus under hösten 2021. De kände sig direkt hemma i det gamla huset och var glada när de vann budgivningen.

— Vi hade tidigare haft ett mindre torp utan el och vatten i Göberga men där kunde vi enbart vara på sommaren, så när pandemin gjorde distansarbete möjligt kollade vi efter hus där vi kunde bo mer permanent. Johannas mamma hittade Hakebo missionhus som vi direkt blev intresserade av, berättar Christopher.

Anledning till att de hamnade i Tranås är på grund av att Christopher ursprungligen kommer från Tranås. Han flyttade till Stockholm 1995, direkt efter att han slutat gymnasiet. I Stockholm började han arbeta på SJ och där träffade han Johanna. Johanna flyttade från Göteborg till Stockholm år 2006. Johanna som tidigare bott i Göteborg och Stockholm upplever en helt annan livskvalitet i Hakebo tillskillnad från de storstäder hon bott i tidigare.

— Man kommer ned i ett annat tempo och blir ett med naturen. När jag promenerar med hunden i naturen behöver jag inte vara orolig för att gå på glas eller annat, säger Johanna.

Läget mellan Stockholm och Göteborg är också av stor vikt för Johanna och Christophers livspussel.

Tranås har ett bra läge mitt emellan Stockholm och Göteborg. Jag kan enkelt bjuda över min familj och det är väldigt checkt för oss, säger Johanna.

Deras nuvarande arbetssituation gör att de arbetar mycket på distans från Hakebo och ibland är stationerade i Stockholm på sina kontor.

— Johanna arbetar med SJ:s säljsystem och jag arbetar med planering och bananpassning. Vi har också kvar vår lägenhet på Södermalm i Stockholm och det charmiga med våra olika boenden är just kontrasterna. Här i Hakebo är det lugnt, tyst och mörkt, det är det aldrig i storstan, säger Christopher.

Kreativt intresse

Både Johanna och Christopher har ett stort kreativt intresse inom allt från musik, dans, design till hunddans.

— Vi driver båda eget företag, jag är har hundkurser inom kantarellsök och hunddans. Jag håller både i kurser på brukshundsklubben i Tranås men också i Stockholm, berättar Johanna.

Möjligheterna i deras stora hus gör att Christopher och Johanna har kunnat utveckla sitt intresse inom tryck och design.

— Vi har investerat i en tryckmaskin och trycker t-shirts och muggar, säger Christopher.

Johanna har också ett stort intresse för dans och hon blev direkt inspirerad till att hålla i danskurser när hon såg kyrksalens vackra golv.

— Jag har planer på att bjuda in till workshops inom olika typer av dansstilar som exempelvis step och lindy hop, säger Johanna.

Musiken är parets stora gemensamma intresse och i den stora kyrksalen finns möjligheten att hålla i konsert vilket paret testade på i somras.

— Vi bjöd in till visafton via sociala kanaler och vi hade räknat med att 20 personer skulle komma men det blev 80, så det var väldigt roligt att det väckte stort intresse, säger Christopher.

Paret vill fortsätta utveckla sin kreativitet i huset och planerar att hålla i fler konserter såväl som hundkurser.

— Jag håller just nu på att orientera mig i hur hundhållningen ser ut i Tranås. Det är lite skillnad från de stora städerna där fokus är på kurserna kan vara att kunna ta med sig sin hund på restaurang, här är inte det lika stort fokus vilket jag tycker är synd, säger Johanna.

Våga testa!

Paret har många vänner i Stockholm som varit på besök i deras hem och alla imponeras av de vackra omgivningar och ytorna.

— Våra vänner tycker det är häftigt att vi gjort den här resan och många blir inspirerade av att göra något liknande och vi peppar dem gärna och tycker att alla ska våga testa, det finns inte så mycket att förlora. Det viktigaste är att hitta en plats där man trivs, avslutar Christopher.