Röjning

Röjning - en viktig åtgärd för en frisk och produktiv skog

Röjning är en skogsvårdsåtgärd som innebär att man tar bort oönskade eller svaga träd i unga skogsbestånd för att ge de kvarvarande träden bättre förutsättningar att växa sig starka och friska. syftet med röjning är att skapa en stabil och produktiv skog som kan bidra till biologisk mångfald, rekreation och framtida virkesproduktion.

Röjning utförs genom att små träd och sly avverkas manuellt med röjsåg eller i vissa fall med maskinell utrustning. Valet av vilka träd som ska tas bort grundas på skogsägarens mål, skogstyp och lokala förhållanden. Vanliga principer vid röjning inkluderar:

Val av träd - svaga, skadade eller olämpliga träd avlägsnas för att gynna de träd som har bäst tillväxtförutsättningar.

Trädslag - Trädslag som inte är önskvärda i beståndet kan tas bort för att främja den dominerande trädarten.

Avstånd och utrymme - Genom att lämna ett jämnt fördelat bestånd av starka träd ges de bästa möjligheter att växa och utvecklas.

Röjning görs vanligtvis när skogen är mellan 10 och 20 år gammal, beroende på trädslag och markförhållanden. Tidig röjning ger de bästa förutsättningarna för de utvalda träden att växa sig kraftiga och motståndskraftiga mot stormar, snö och skadegörare.

Efter en röjning ligger riset i regel kvar, det är nyttigt för skogen. Kvarvarande träd blir på så sätt mer svårtillgängliga en tid och andelen betesskador kan minska. Även om lämnandet av ris försvårar att ta sig fram i skogen de första åren så blir den mer tillgänglig efter några år. I tätortsnära skog och områden med hög rekreation tas riset dock bort inom vissa områden och går till energiproduktion i Transå Energis fjärrvärmekraftverk.

Hållbarhet och miljöhänsyn:

För att minimiera miljöpåverkan vid röjning är det viktigt att ta hänsyn till känsliga områden, vattendrag och biologisk mångfald. Genom att spara vissa träd och buskar, exempelvis lövträd och kantzoner, kan livsmiljöer för djur och växter bevaras. Röjning bidrar även till en mer motståndskraftig skog som bättre kan hantera framtida klimatförändringar.

Senast publicerad: