Innovationsprojekt

I projektet "Funktionen av en stadskärna" utmanar vi bilden av framtidens hållbara och attraktiva småstad.

Välkommen till Tranås år 2043

Den 25 - 26 april 2025 tar en framtidsprototyp plats i Tranås stadskärna. Under helgen och veckan därefter kan du promenera i centrum och kika på ett axplock av möjliga framtida erbjudanden från ett 30-tal medverkande verksamheter i deras skyltfönster.

Det är år 2043. Tranås har likt en stor del av världen ställt om. Invånarnas konsumtionsmönster har ändrats och nya tjänster och mötesplatser har vuxit fram för att möta vardagsbehov och efterfrågan på ett hållbart sätt. Det här är ett besök i den framtiden. Ett smakprov på vad du skulle kunna mötas av i Tranås centrum på 2040-talet.

Karta Tranås 2043 (jpg)

 

Du kan också se fiktiva förslag på hur tre centrala platser skulle kunna omvandlas i framtiden, håll utkik vid Brunnsparken, Hylands torg och Storgatan!

Visionsbild för Brunnsparken (jpg)

Visionsbild för Hylands torg (jpg)

Visionsbild för Storgatan (jpg)

 

Tyck till!

Det här eventet är ett tillfälle för de som besöker Tranås stadskärna att reagera på en möjlig framtida utveckling.

Tyck till genom att svara på 4 korta frågor här (1 minut):

Länk till enkät Länk till annan webbplats. (länk till menti.com)

 

Hur kom vi hit?
Tranås på 2040-talet är en cirkulär framgångshistoria. Delning, återbruk och hållbar konsumtion har blivit vardagsrutin och staden ses som en föregångare i den cirkulära omställningen. Stadskärnan sjuder av liv med mötesplatser, resurs-delning och återbruk i fokus. Lokala företag tillverkar produkter av miljövänliga material med lång livslängd.

Förändringen var en lång process som bland annat drevs fram av:

  • EU:s ambitiösa taxonomi och klimatmål att göra Europa helt koldioxidneutralt till 2050 med kraftfulla åtgärder för en hållbar ekonomi.
  • Tuffare regler som främjar cirkulära affärsmodeller, transparent hållbarhets-rapportering och ökad lokalproduktion.
  • Införandet av ResursBudget, ett nationellt system som hjälper alla invånare att konsumera inom planetens gränser.
  • Ökat behov av självförsörjning och beredskap på grund av det geopolitiska världsläget och klimatförändringar.

Tranås anpassade sig genom att införa ekonomiska incitament för cirkulära affärsmodeller, övergång till mer lokala varor för ökad beredskap och hållbarhet och att bli självförsörjande med förnybar energi.

Resultatet? Sverige är nu 60% cirkulärt jämfört med endast 3,7% år 2024. Tranås visar hur en stad kan blomstra genom att prioritera hållbarhet, resurshushållning och gemenskap.

 

Scenarier
Som ett led i att komma fram till vilka framtidsprototyper projektet skulle testa i Tranås utvecklades fyra scenarion. Scenarion är en metod för att utforska olika möjliga framtider, som kanske är lite mer extrema än den mest troliga. Genom att föreställa sig en större vidd av möjligheter ökar man beredskapen för framtiden och chanserna att se mindre uppenbara utvecklingar. Just den här scenario-metoden bygger på att man identifierar två olika drivkrafter för framtiden och utforskar kombinationer av extremerna av de två.

Dessa scenarion var ett verktyg för projektet att se förbi den mest troliga linjära utvecklingen och, baserat på trender och svaga signaler, gestalta alternativa framtider för Tranås.

Framtidsprototypen som tar plats i Tranås 25-26 april bygger på element från alla fyra scenarierna.

Scenarier (pdf) Pdf, 7.7 MB.

 

Om projektet
Som en del i arbetet med stadsvisionen har Tranås kommun fått innovationsmedel från Vinnova för projektet "Funktionen av en stadskärna". Syftet är att utmana bilden av framtidens stadskärna och lyfta fram småstadens roll i omställningen till ett mer resursmedvetet samhälle. Målet är att bevara stadskärnans funktioner som mötes- och handelsplats, samtidigt som Tranås centrum långsiktigt anpassas för att möta framtidens förändrade konsumtionsmönster.

Projektet spanar in i framtiden och genomförs i samarbete med Hello Future och Medveten konsumtion. Projektet är en del av ShiftSweden.

Läs mer om utlysningen på Vinnovas webbplats och om de pågående projekten på ShiftSweden Arena via länkarna nedan.

Kontakt

Tillväxtavdelningen

E-post: stadsvision@tranas.se
Telefon: 0140-681 00

Senast publicerad: