Personalen på seniorcentralen och kommunens dagverksamheter testar de interaktiva spelen.

Personalen på seniorcentralen och kommunens dagverksamheter testar de interaktiva spelen för att kunna använda dem i sin verksamhet.

Magiskt bord aktiverar äldre

Ett magiskt bord där man kan lägga digitala pussel, dekorera en tårta eller mata fåglar. Det nya interaktiva spelverktyget hjälper till att minska ensamheten och stimulera äldre på våra särskilda boenden.

− Vi arbetar hårt för att stimulera de boende. Många är dementa och ensamma, men vi arbetar för att hitta nya sätt som kan fungera också på längre sikt, säger Åsa Evernäs, demenssamordnare i Tranås kommun.

Genom bidrag både från Ingvar Kamprads stiftelse och staten, har äldreomsorgen kunnat investera i ett interaktivt verktyg som kallas Tovertafel (holländska och betyder magiskt bord). Med bord och golv som spelyta, kan de äldre exempelvis sätta ihop en födelsedagstårta, lägga pussel eller sopa löv. Spelen finns med olika nivå av interaktion och kan därför fungera för alla, även för den som inte kan prata eller har en synnedsättning.

−Det är tydligt att våra äldre tycker om det här. Med spelets hjälp kan vi fånga de som kanske inte kan prata. På deras kroppsspråk ser vi tydligt att de stimuleras, berättar Åsa Evernäs.

Åsa poängterar att spelen inte är tänkt som ett tidsfördriv och att de endast används kortare stunder på dagen de dagar de boende själva vill. Det handlar främst om att tillgodose ett stimulansbehov på ett nytt sätt.