Kvinna i 30-årsåldern står i grinden in till en trädgård. I bakgrunden syns ett inglasat uterum.

Hannah Marmelid utanför den nyinköpta villan i Tranås.

Hannah är ny i stan

Det var dags för något nytt för Hannah och Gustav Marmelid. Man kan ana att det är en projektledare som varit i farten när man hör om alla projekt. Under det senaste året har de både hunnit byta jobb, gifta sig, köpa hus och flytta. Flytten gick till Tranås.

Hannah och Gustav började titta på nytt boende och villor runt Linköping förra året. Då bodde de i lägenhet inne i stan i Linköping, men insåg att de behövde titta en bra bit utanför Linköping för att priset skulle bli rimligt.

– Vi letade brett och tänkte att om vi ändå behöver pendla, kanske vi ska flytta någon annanstans, berättar Hannah.

Småstaden lockade

Båda två ville gärna bo i en småstad och Hannah, som är uppvuxen i Skanör Falsterbo, kunde tänka sig att flytta till Tranås.

– Gustav var inte så sugen på Skåne och eftersom han kommer från Tranås och vi har hans familj här, kändes det bra att flytta lite närmare dem. Dessutom får vi så mycket mer hus för pengarna i Tranås jämfört med Linköping.

Sagt och gjort. Paret ställde sig i tomtkön i Tranås kommun och gick på husvisningar. När de hittade en nyrenoverad villa i ett av Tranås bostadsområden slog de till. Flytten gick i december.

Nygifta, nytt boende, nytt jobb och snart föräldrar

Hannah och Gustav träffades som studenter på Linköpings universitet. Båda pluggade maskinteknik och har sedan examen hunnit jobba ett antal år. I samma veva som huset köptes valde båda två att byta jobb och komma lite närmare Tranås. Idag arbetar Hannah som gruppchef på Toyota i Mjölby.

– Tidigare arbetade jag som projektledare i Linköping. Nu får jag arbeta med spännande frågor som ergonomi, förarmiljö och mekanik.

Allt på en gång verkar vara parets devis. I somras var det dags för bröllop och i maj väntas tillökning.

– Jättespännande att bli föräldrar så klart! Vi kommer nog att dela på ledigheten. Jag räknar med att ta en kortare föräldraledighet och att Gustav sedan tar över.

Upptäcker Tranås

Nu handlar det om att lära känna Tranås för Hannah. Hon uppskattar tystnaden där hon bor och den familjära känslan som småstaden har, stadskärnan med Storgatan och att det finns flera second hand-butiker. Att få uppleva Tranås på sommaren ser hon också fram emot.

– Det är härligt att ha skog och naturområden runt knuten. Alla pratar om att Sommen är så fin, så det ska bli roligt att få upptäcka den i sommar.

Att lära känna människor i en ny stad tar sin tid, särskilt när man jobbar på annan ort. Hanna hoppas kunna få kontakter genom att engagera sig i någon förening.

– Jag har alltid dansat mycket. Nu har jag börjat på en danskurs på Studio 11. Sedan har vi ju blivit med trädgård och snart blir vi föräldrar.