Emma Davidsson Sundberg, Sahare Asafi och Emma Hårrskog som med sitt företag Ese UF är nominerade till Årets innovation.

Holavedselever nominerade till SM i Ung Företagsamhet

När SM i Ung Företagsamhet ska avgöras på Svenska Mässan i Göteborg den 23—24 maj kommer ett företag från Holavedsgymnasiet vara med på plats och tävla i två av kategorierna. Eleverna Emma Davidsson Sundberg, Sahare Asafi och Emma Hårrskog är nominerade till Årets innovation med sitt företag Ese UF. Dessutom är Sahare Asafi nominerad till Årets säljare.

Sommarjobb gav idé om en egen vändkudde

Idén till Ese UF föddes efter att de tre tjejerna arbetade inom vården i somras. De fick då en inblick i hur tungt det kan vara för kroppen, samt hur mycket mer tidseffektivt det hade varit om man på ett enkelt och skonsamt sätt kunde vända patienter och brukare på egen hand – i stället för att alltid vara två.

– När vi skulle spåna idéer till vårt UF-företag hittade vi olika sorters vändkuddar på framför allt Instagram. Utifrån den inspirationen bestämde vi oss sedan för att utforma en egen vändkudde, med fokus på att spara både kraft och tid för vårdpersonalen, säger Sahare Asafi.

Tog hjälp av lokala företag i Tranås

För att skapa sin vändkudde vände sig Ese UF till det lokala företaget Carpenter. Med hjälp av dem har de senare också etablerat en kontakt med TMT Design som har hjälp till med utformning och design av vändkudden.

– De har varit väldigt behjälpliga och bra för oss. Känslan har varit att de också tycker det har varit roligt, säger Sahare Asafi.

Vinst i regionfinalen ledde till SM-plats

Ung Företagsamhet är en organisation som ger ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. I februari genomfördes en digital UF-mässa i Jönköpingsregionen, där bland annat Ese UF var med och tävlade i ett par av kategorierna. Precis som i landets övriga 23 UF-regioner så innebär en vinst på den lokala mässan att man blir nominerad i samma kategori på SM senare under våren.

– Vi var ju tyvärr inte på plats i Jönköping men fanns med på länk. Det var superkul att vinna såklart, det hade vi nog faktiskt inte trott, säger Emma Hårrskog.

Nominerade i två kategorier

Ese UF tog alltså hem segern i kategorin Årets innovation, där juryn framför allt bedömer om varan eller tjänsten är innovativ och nytänkande. Andra faktorer som spelar in är affärsmöjligheter på lång sikt, strategier, metoder och tekniker som använts, hur behovet ser ut på marknaden samt om designen och paketeringen är innovativ. Dessutom kammade Sahare Asafi hem segern i kategorin Årets säljare, vilket är en utmärkelse som delas ut efter ett säljsamtal med juryn.

– Jag hade ett säljsamtal innan mässan i Jönköping och inför SM kommer jag ha ett likadant. Då är det vårt eget företag jag ska sälja in. Om jag sedan skulle gå vidare till topp sex så gör man ytterligare ett samtal, men då med ett företag som juryn väljer för att man inte ska kunna förbereda sig, säger Sahare Asafi.

Bygga monter till mässan

Innan resan bär av mot Göteborg och SM är det mycket som ska färdigställas för Emma, Sahare och Emma. Inte minst ska deras monter skapas, något som sedan länge är en viktig del inom Ung Företagsamhet.

– Alla montrar ser väldigt olika ut, men man har en bestämd storlek att utgå ifrån. Vi kommer satsa på att försöka skapa en sjukhusmiljö i vår monter, med en sjukhussäng för att kunna visa upp vår produkt. Sedan har vi börjat kolla på tröjor med vår logga och så är det andra bitar, som utsmyckning av montern, som ska bli klart, berättar Sahare Asafi.

Relaterat

Läs mer om SM i Ung Företagsamhet på deras webbplats:

SM i Ung Företagsamhet 2022 Länk till annan webbplats.