Bo Doverhag arbetar med att coacha personer till jobb.

Så coachas personer till jobb

Med individuellt stöd ges personer med nedsatt arbetsförmåga chansen att komma ut på arbetsmarknaden. Resultatet; Ökad självkänsla, personlig utveckling – och jobb.

På Tranås kommuns arbetsmarknads- och integrationsenhet arbetar Bo Doverhag med att coacha personer som har nedsatt arbetsförmåga och därmed ofta står en bit ifrån arbetsmarknaden. Arbetet görs enligt ett specifikt program (Supported Employment) som finns i flera kommuner.

– Det handlar om att ge individuellt stöd i en stor omfattning. Och att ha företagskontakter för att matcha individ och företag, berättar Bo Doverhag.

Ett av företagen som samarbetat med Bo i detta upplägg är Euroform AB.

– Det har fungerat jättebra med dialogen med Bo Doverhag och vi har vaskat fram guldkorn tillsammans. Det är riktigt kul! Det blir en bra lösning för oss som företag och för individen. Ofta blir det väldigt trogna medarbetare som stannar länge, säger Egil Johannesen, produktionschef på Euroform.

Euroform har anställt via programmet Supported Employment.

Granngården blev en plats att växa på

Även Granngården i Tranås har genom samarbete med Bo Doverhag tagit emot en person som idag är anställd med stöd.

– Bo sålde in det bra och det är så roligt att få hjälpa till. Vi tänkte att vi prövar och sedan visade det sig att det gick väldigt bra. Bo har kommit så fort han behövts och har även hjälpt mig som arbetsgivare att ordna det praktiska kring att anställa med stöd, säger Hans Davidsson som är butikschef i Tranås.

Bo Doverhag, som har lång erfarenhet av att coacha personer, beskriver att han alltid försöker locka fram det bästa från varje individ. Han får också mycket respons från deltagarna som uppskattar stödet och tryggheten att ha en coach som håller kontakten och besöker dem regelbundet på arbetsplatsen.

– Många som fått coachning vittnar om att de utvecklats väldigt mycket och fått en bättre självkänsla. Man kan riktigt se stoltheten och glädjen i ögonen hos vissa av att äntligen ha fått ett riktigt jobb.

Läs mer om hur du som arbetsgivare kan hjälpa en person genom exempelvis praktik eller arbetsprövning.

Granngården samarbetar med Tranås kommun och har anställt en person med stöd.