Varning för lustgas som berusningsmedel

Just nu florerar det mycket lustgas som berusningsmedel bland ungdomar i Tranås. Lustgas är inte narkotikaklassat i Sverige, men det finns allvarliga risker med att använda det.

- Stora partier av lustgasflaskor har påträffats i Tranås den senaste tiden och vi vill därför uppmana föräldrar och vuxna att prata om riskerna med sina ungdomar samt hålla lite extra koll på deras aktiviteter i sociala medier och transaktioner via swish, berättar Enes Fazlic och Johan Gustavsson, Familjebehandlare i Tranås kommun.

Lustgas, eller dikväveoxid N20, används inte bara som bedövningsmedel vid förlossningar. Det används också som berusningsmedel. Lustgas är inte narkotikaklassat i Sverige, men det är viktigt att känna till riskerna med att använda det.

Risker vid inhalering

Riskerna med Lustgas är syrebrist vid inandning. Det kan leda till medvetslöshet, tillfällig försvagning av hjärtmuskeln och att kroppens skyddsreflexer försvagas. Dödsfall har inträffat på grund av den syrebrist som kan uppstå vid inandning av koncentrerad lustgas. Långvarig och upprepad användning kan ge skador på nervsystemet och ryggmärgen genom att den mängd B12-vitamin man har i kroppen avaktiveras. Det är vanligt att kombinera med alkohol eller cannabis för en starkare effekt.

Gasen inhaleras direkt genom en gräddsifon eller fylld ballong och ger ett rus på 1-2 minuter som skapar avslappning och hallucinationer.

Tips till föräldrar och vuxna

Försäljningen sker oftast genom Snapchat och andra applikationer där man kan vara anonym. Det kan även köpas på nätet och beställas hem. Prisbilden på en tub som på bilden i den här nyheten är ca. 300 kr. Som förälder bör du prata med din ungdom om riskerna. Håll även extra koll på ungdomarnas aktiviteter i sociala medier och transaktioner via Swish.

Har du frågor eller känner oro kring lustgas?

Kontakta någon av våra familjebehandlare
Enes Fazlic tel. 0140-688 48
Johan Gustavsson tel. 0140-687 60

Vid akut livsfara ring alltid SOS Alarm 112