Hans Johansson, avfallschef, Annsofie Sarenäs, miljöstrateg, Josefin Claesson Hedå, upphandlare, Anna Samson, energi- och klimatrådgivare, Mikael Åhman, gatu- park- och griftegårdschef och Susanna Alexandersson, arkitekt, berättade om Tranås kommuns arbete i miljöfrågor.

Frukost med fokus på klimatet

Fredagen den 21 oktober samlades näringslivet, tillsammans med Tranås kommun i stadshuset. Fokuset på frukosten var klimatsmart näringsliv och vilka åtgärder kommunen gör i sitt dagliga arbete.

Annsofie Sarenäs, miljöstrateg Tranås kommun, inledde med att hälsa alla välkomna och berättade om koldioxidbudgeten som tagits fram tillsammans med Klimatrådet Jönköpings län.

— Vi ser att den största åtgärden som behöver göras är att minska transporterna och att använda fossilfria drivmedel. Vi behöver ställa om våra fordon till biogas och el.

Kommunens upphandlingsenhet arbetar för att alla de inköp som görs i kommunen ska vara klimatsmarta. Josefin Hedå Claesson, upphandlare, berättar bland annat om satsningen på hållbara inköp av möbler.

— Vår leverantör av kontorsmöbler arbetar med att renovera befintliga kontorsmöbler, detta gör stor skillnad i alla led, säger Josefin.

Klimatsmart stadsplanering

Susanna Alexandersson, arkitekt på tillväxtavdelningen, berättade om översiktsplanen och den stadsplanering kommunen arbetar med för att minska översvämningar och andra problem som kan uppstå i samband med klimatförändringar. En annan viktig del som kommunen ansvarar för är grönområden som finns i kommunen, Mikael Åhman, gatu- park- och griftegårdschef berättade mer om detta.

— Vi arbetar för att ta hand om gamla träd och den biologiska mångfalden som lever där i. Just nu arbetar vi med att rusta upp gång- och cykelvägen längst med Sveagatan och där ser vi till att ha mer grönyta. Vi har även sökt LONA-bidrag för att kunna plantera mer ängsmarker, vilket också är ett steg i att bevara den biologiska mångfalden.

Snart öppnar återbrukshuset i Tranås

Hans Johansson, avfallschef, berättade om återbrukshuset som håller på att etableras vid Norraby återvinningscentral. Återbrukshuset ska vara en plats där kommuninvånare kan lämna in möbler, byggmaterial och annat som någon annan sedan kan ha nytta av.

— Vi arbetar för att kunna öppna upp kring jul, vi har byggt upp hyllsystem och förvaring utifrån det Tranåsborna skänkt till oss, vilket har visat på en enorm givmildhet, säger Hans.

Energi- och klimatrådgivarna ger dig vägledning

Ett viktigt arbete som bedrivs i kommunen, Anna Samsons och Boo Nordins arbete som energi- och klimatrådgivare i kommunen. De ger råd och stöd till både företag och privatpersoner för att hjälpa energieffektivisera sina hem och verksamheter.

— På senare tid har ett stort behov uppstått och fler vill veta vilka stöd som går att söka och hur de kan energieffektivisera sina hem, säger Anna.

Frukosten avslutas och gästerna återvänder till dagens möten men med nya idéer och inspel för hur vi alla kan bidra för klimatet.