Höga betyg för Tranås i medborgarundersökning

I SCB:s (Statistiska centralbyrån) medborgarundersökning som genomförts under hösten 2022 har slumpvis utvalda Tranåsbor fått svara på frågor om Tranås kommun kring boendemiljöer, kommunens verksamheter och om möjligheterna till inflytande.

SCB har under hösten genomfört sin årliga attitydundersökning, där Sveriges kommuner erbjudits att delta. I år deltog 137 kommuner, däribland Tranås kommun. Undersökningen ger en bild av hur kommunens invånare ser på sin kommun och ger dem en möjlighet att tycka till.

1 200 slumpvis utvalda Tranåsbor har blivit inbjudna till undersökningen. Resultatet bygger på svaren från 392 personer, där lika andelar män som kvinnor i åldrarna 18-49 (30%) och 50-65+ (70%) har deltagit.

Generellt sett ligger Tranås kommun över rikssnittet inom samtliga områden, där omdömena kring räddningstjänst, boendefrågor kring närhet till natur, skola och omsorg, resor och kommunikation, bibliotek, friluftsområden, klimat- och miljöarbete och politikers bemötande sticker ut lite extra. Omdömena kring gatubelysning, nedskräpning och tillgång till kommunal service utanför centralorten ligger något lägre.

Kommundirektör Pär Thudeen:

- Medborgaundersökningen är ett av våra verktyg för att ge ett underlag till det ständigt pågående utvecklingsarbetet för kommunens verksamheter. Vi ser att Tranås får höga omdömen och dessutom över rikssnittet inom de flesta områdena, vilket såklart är mycket glädjande. Samtidigt måste vi ta fasta på och prioritera de områden där vi ser att det finns utrymme för förbättringar.

Läs SCB:s resultatrapport i sin helhet (pdf) Pdf, 666.2 kB.