Gripenbergs skola är en av 28 certifierade Generation Pep skolor!

Tack vare sitt ambitiösa arbete md att stärka elevernas fysiska hälsa har Gripenbergs skola från årsskiftet blivit certifierade av stiftelsen Generation Pep, som Kronprinsessparet är initiativtagare till. Detta uppmärksammade de under tisdagen – när de dessutom passade på att delta i ”Upp och hoppa, Sverige!”.

Gripenbergs skola är numer en av sammanlagt 28 skolor i Sverige som är certifierade som en Generation Pep-skola, vilket innebär att de aktivt arbetar för att implementera fysisk aktivitet som en naturlig del av skoldagen. Just i Gripenberg har de också anpassat matsalen för att göra den mer inbjudande för eleverna att äta sina måltider i.

– Det handlar ju om helheten och de små detaljerna, snarare än några långa träningspass eller en helomställning kring maten, säger Lisa Wikström som är resurs på skolan och initiativtagare till certifieringen.

Den 31 januari firar Generation pep evenemanget ”Upp och hoppa, Sverige!” – där alla som vill delta gör ”jumping jacks” under 31 sekunder. Samtliga elever på Gripenbergs skola deltog efter tisdagens lunchrast och utmanade dessutom Barn- och utbildningsnämnden i vilka som kunde hinna med flest hopp under den utsatta tiden.

Under samlingen passade personalen dessutom passade på att berätta om certifieringen och hissa skolans Generation Pep-flagga. I samband med detta visades även diplomet upp, med en fin motivering och underskrifter av Carolina Klüft samt H.K.H. Prins Daniel.

– Det är såklart jätteroligt att vi har fått det här beviset på att vi gör någonting bra för eleverna. Vi kör bland annat en stunds lek varje dag med vissa elever, medan andra klasser har kort som de drar varje dag – där det kanske står att de ska hoppa på ett ben i en minut. Men det kan också handla om att faktiskt få resa sig från stolen för att lämna sin läxbok direkt, i stället för att göra det efter lektionen, säger Lisa Wikström.

Generation Pep är ett initiativ från Kronprinsessparet som har funnits sedan 2016. I dagsläget finns 28 certifierade skolor i Sverige – men utöver det genomförs flera aktiviteter runt om i landet för att uppnå visionen om att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. 2018 lanserade Generation Pep skolsatsningen Generation Pep Skola – det digitala och kostnadsfria verktyget, som stöttar skolor i att jobba med fysisk aktivitet och hälsosamma måltider som en naturlig del av skoldagen.

Läs mer om Generation Pep här! Länk till annan webbplats.

En kvinna i 50-årsåldern iklädd kommunjacka visar upp ett diplom från Generation Pep.

Lisa Wikström, initiativtagare till skolans certifiering, visar upp diplomet från Generation Pep.